Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jeden svět dnes udělí ceny vítězným filmům

13. 3. 2008 - PRAHA [Econnect/Jeden svět]

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět dnes uzavírá svůj jubilejní desátý ročník. Večer budou uděleny hlavní ceny festivalu a bude oznámen vítěz divácké soutěže. Filmy v hlavní soutěži soutěžili o Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii udělované Hlavní porotou. Členy Hlavní poroty byli v letošním roce: Ulrike Franková, Eva Mulvadová, Jean-Gabriel Périot, Barbara Truyenová a Jan Šikl. Oceněné filmy bude také dnes večer promítnuty.

Cenu za nejlepší film získá brazilský snímek U soudu režisérky Marie Ramosové o nedospělých delikventech, kteří se za své činy dostali ke zvláštnímu soudu pro mladistvé.

„Precizně natočený snímek „U soudu“ přináší díky nestrannému pohledu režisérky respektujícímu obě zúčastněné strany jasný pohled na mikrokosmos soudu pro mladistvé v Brazílii. Ryzí a intimní nálada scén a silné příběhy dokáží diváka přiblížit hlavním hrdinům a umožnit mu vidět je jako lidské bytosti. Režisérka volí jasný způsob vyjadřování, minimalistickým přístupem dosahuje maximálních výsledků, a bere tak diváka na vskutku pozoruhodnou cestu,“ odůvodňuje své rozhodnutí Hlavní porota.

Členové Hlavní poroty také rozhodli o Ceně za nejlepší režii. Porota se nakonec rozhodla udělit cenu filmu Zločin a trest. „Prostřednictvím nápadité kamery a střihu dává režisér snímku „Zločin a trest“ divákům do rukou materiál s určitým rytmem a ponechává jim možnost vytvořit si o tom, co viděli a cítili, vlastní názor. Opakováním motivů obrací režisér jejich pozornost na detaily, a umožňuje jim tak zcela ojedinělým způsobem pochopit onu někdy až absurdní složitost a krutost současné Číny. Snímek „Zločin a trest“ přináší odvážný, osobitý a provokativní pohled na realitu,“ píše se v prohlášení Hlavní poroty.

Členové Hlavní poroty se rovněž rozhodli udělit zvláštní uznání filmu Občan Havel. Porota své rozhodnutí odůvodnila takto: „Zvláštním uznáním bychom rádi ocenili snímek, který každého z nás nějakým způsobem zaujal. Domníváme se, že snímek „Občan Havel“ je velmi zábavný a že se jedná o kultovní film, jenž se na mnoho let stane jakousi univerzální klasikou. Jedinečná možnost sledovat každodenní život prezidenta přináší výjimečně silný, intimní pohled na život a dobu Václava Havla. Velice si tvůrců snímku vážíme a klaníme se jejich vytrvalosti při jeho tvorbě.“

Cenu Rudolfa Vrby získá nejlepší film v kategorii Máte právo vědět. Porota udělující tuto cenu je záměrně složena nikoli z filmařů, ale z charismatických a statečných jednotlivců, kteří se angažují na poli obrany lidských práv. V Porotě Rudolfa Vrby letos zasedli: Min Zin, Oksana Čelyševová, Kim Seung Min, Mohsen Sazegara a Osvaldo Alfonso Valdes.

„Porota Rudolfa Vrby dospěla k závěru, že většina snímků uvedených na festivalu byla velmi kvalitní, a vybrat z nich ten nejlepší byl velmi nelehký úkol. Jako nejlepší film porota vybrala snímek Kauza Litviněnko, a to pro jeho jedinečné téma, pro to, že odkrývá skrytou tvář diktatury v Rusku, a pro výjimečný, odvážný a atraktivní způsob podání příběhu nepohodlné osoby, kterou diktátorský režim zavraždil,“ odůvodňuje své rozhodnutí porota Rudolfa Vrby. „Porota se dále rozhodla udělit zvláštní uznání snímku Džihádem za lásku, a to pro jeho humanistické hodnoty, krásné scény a pro zdůraznění problematiky lásky a tolerance nejen v islámském světě, ale i ve všech ostatních společnostech,“ píše se v prohlášení Poroty Rudolfa Vrby.

Zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, uděluje každoročně speciální porota pod čestným předsednictvím Václava Havla. Členy poroty jsou Helena Dluhošová, Šimon Pánek a Martin Vidlák.V letošním roce ji získal snímek Dopis Anně. Film švýcarského režiséra Erica Bergkrauta je velmi komplexním portrétem zavražděné ruské novinářky a bojovnice za lidská práva Anny Politkovské, která patřila mezi přední kritiky takzvané druhé čečenské války a jejích krvavých masakrů páchaných ruskou armádou na civilním obyvatelstvu, stejně jako metod Putinovy vlády, směrující zemi zpět k diktatuře. Podle Václava Havla je osud Anny Politkovské dramatem ruské demokracie. „Byla to obdivuhodná odvážná žena a je v zájmu nás všech, ale především Rusů samotných, dobrat se pravdy o jejím zavraždění. Můžeme jen doufat, že její smrt bude pochopena jako oběť, která vyprovokuje sebezáchovné pohyby ruské společnosti,“ říká Václav Havel.

V soutěžní kategorii krátkých forem, která zahrnuje kromě dokumentů i experimentální a animované filmy s tematikou lidských práv v délce do 35 minut, bude udělena Cena primátora hlavního města Prahy, o níž rozhodla porota složená již tradičně z ředitelů či dramaturgů prestižních mezinárodních dokumentárních festivalů. Letos jimi byli Virpi Suutariová, Grit Lemkeová, David Teigeler, Zsuzsa Zádoriová a Ivo Andrle.

„Cenu primátora hlavního města Prahy, kterou uděluje Pavel Bém, za nejlepší krátký film do 30 minut udělujeme režisérce Ditte Haarlov-Johnsen za snímek Jeden den. Tento absolventský snímek z Dánské filmové školy nás oslovil svou důvěrnou, inovativní, ale zároveň i diskrétní mnohovrstevnatou mozaikou ze života ženy, která pochází z Ghany a v Dánsku pracuje jako prostitutka. Pomalu, ale detailně a naprosto upřímně vypráví svůj osobní příběh, který ale zároveň odhaluje globální pohled na řadu témat, o kterých sice víme, ale často se je rozhodneme ignorovat. Ve 29 minutách, které Ditte naší porotě nabídla, dokázala mistrně využít krátké formy filmu a s obrovskou úctou vyprávět příběh jeho protagonistky, ženy, která se nachází ve velice těžké situaci jen proto, aby tak mohla pomoci druhým, “ píše se v prohlášení Poroty primátora hlavního města Prahy.

Porota udělí také zvláštní uznání kultivovaně komponovanému podobenství Poprvé polského režiséra Marcina Sautera. „Zvláštní uznání patří filmu Poprvé režiséra Marcina Sautera. Oceňujeme, že natočil jasný a tvořivý filmový příběh, který každého diváka přiměje k tomu, aby si vzpomněl na svůj první školní den. Tento polský film je poetický příběh o dospívání v zapomenutém koutě Ruska. Ale tím, že nám Marcin ukazuje jednu z nejkrutějších chvil v životě člověka, nám zároveň vypráví univerzálnější příběh o jednom sibiřském kmeni a o postupu takzvané civilizace.

Dále bude udělena Cena Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu, o níž tradičně rozhoduje porota složená z pracovníků Českého rozhlasu: Vlastimil Hankus, Karel Fisl a předseda poroty Jiří Hubička (předseda). Cenu získal německý snímek Tváře režiséra Holgera Ernsta „Film je působivou výpovědí o podobách a poslání lidské práce v mnoha jejích projevech, formách, v konkrétních podmínkách zachycených v nejrůznějších částech světa. Na úsporné ploše, s využitím vynikajícího dynamického střihu, dokazuje film, že je možné prostřednictvím obrazu a zvuku a přitom v naprosté absenci slova, vytvořit strhující poselství o nelehkém osudu lidí v současném světě,“ uvádí se v prohlášení Poroty Českého rozhlasu.


Studentská porota složená ze středoškoláků ze tří evropských zemí rozhodla o nejlepším snímku z kategorie Jeden svět pro studenty. „Studentská porota se rozhodla udělit cenu snímku Železné dámy Libérie, a to proto, že na příkladu konkrétní země ukazuje řadu aktuálních problémů, které sužují celou Afriku. Snímek nastiňuje možná řešení, nabízí východiska z problematické situace a jsme přesvědčeni, že mladé lidi povede k zamyšlení. Zvláště jsme ocenili rozhodující ženskou roli a celkové pozitivní vyznění filmu,“ uvádí se v prohlášení studentské poroty.

Vítěz Divácké ceny Plzeňského Prazdroje, který se setkal s největším ohlasem u návštěvníků Jednoho světa, bude oznámen během slavnostního večera.

Projekce vítězných filmů ve čtvrtek 13. března:

Lucerna
21:30 - U soudu

Světozor velký sál
19:30 Kauza Litviněnko
21:30 Dopis Anně

Světozor malý sál
22:00 Zločin a trest

Francouzský institut
20:30 Občan Havel


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz