Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světový týden respektu k porodu: Neodnášejte moje dítě!

12. 3. 2008 - PRAHA [Econnect / Feminismus.cz]

-Foto respektkporodu.cz: Porodní asistentka vyšetřuje v domácím prostředí-
-Foto respektkporodu.cz: Porodní asistentka vyšetřuje v domácím prostředí-
Již potřetí se Česká republika letos připojuje ke Světovému týdnu respektu k porodu (STRP), který se tento rok uskuteční s mottem "Stop škodlivé separaci matek a dětí po porodu". Akce ke Světovému týdnu respektu k porodu proběhnou ve dnech 12. až 18. května v pražském kině Perštýn. Myšlenka vznikla ve Francii jako příspěvek k humanizaci moderního porodnictví - týden respektu k porodu pozorňuje na celospolečenský dopad fenoménu porodu a snaží se napomoci prosazování nejnovějších výsledků výzkumů do porodnické praxe.

Záštitu nad Světovým týdnem respektu k porodu 2008 v České republice převzala poslankyně Kateřina Jacques a Hlavní město Praha. V České republice jsou hlavními organizátory aktivit v rámci Světového týdne respektu k porodu Hnutí za aktivní mateřství (HAM) a Unie porodních asistentek (UNIPA), podporované Českou asociací dul (ČAD).

Na co se letos návštěvníci a návštěvnice mohou těšit? Hnutí za aktivní mateřství pořádá Informační festival o těhotenství, porodu a rodičovství Umění porodit, tentokrát v zajímavých prostorách pražského Kina Perštýn. A když kino, tak filmy – Unie porodních asistentek připravila přehlídku filmů s tematikou porodu Jak se rodí Evropan. Akce jsou určeny těhotným ženám a jejich rodinným příslušníkům, porodním asistentkám, lékařům, dulám, pedagogům a psychologům. Je nabízen i speciální program pro děti základních a středních škol.

Festival Umění porodit návštěvníkům přiblíží porod z různých pohledů (včetně dělohy v nadživotní velikosti, do níž se člověk může na chvíli schoulit). Výstavu bude po celý týden doprovázet velké množství programů – nejrůznější přednášky a dílny pro rodiče i zdravotníky, diskuse, ochutnávky těhotenského cvičení, právní servis, poradna porodní asistentky a duly, informace o možnostech porodu v České republice i zahraničí. Novinkou letošního roku je sekce Homo ecologicus – expozice, jež představí přírodě i člověku šetrné prostředky použitelné v těhotenství, během porodu i v péči o dítě. Každý návštěvník/návštěvnice si odnese domů katalog plný zajímavých tipů s adresářem vybraných „kpříroděšetrných“ firem.

V rámci filmové přehlídky budou jednotlivé dokumenty a slavný film Věry Chytilové z roku 1977 Hra o jablko doplněny diskusemi. Probíhají jednání o evropské premiéře čerstvě dokončeného dokumentu Debry Pascali-Bonaro z USA Orgasmický porod. Kromě dalších zahraničních filmů nebudou chybět dokumentární filmy Lenky Cingrošové, Jana Špáty, Heleny Třeštíkové a dalších.

Ve dnech školního vyučování probíhají komentované prohlídky a videoprojekce pro školní kolektivy základních a středních škol. Školy si mohou vybrat a objednat interaktivní program podle zaměření a věku žáků.

Jako každý rok se uskuteční Respektování - veřejná debata týdeníku Respekt, věnované nejen hlavnímu tématu letošního STRP, tj. škodlivé separaci matek a dětí, ale obecně manipulaci v českých porodnicích. Účastníci se mohou zapojit do diskuse se zajímavými hosty – neonatology, porodními asistentkami a rodiči.

Do kina Perštýn zvou pořádající organizace vedle odborné a široké veřejnosti především všechny nastávající i stávající rodiče. "Přijďte se dozvědět více o těhotenství, porodu, kojení, mateřství a otcovství. A můžete s sebou vzít i děti. Ty předskolní si pohrají na koberci s hračkami nebo něco namalují ve výtvarné dílně, zatímco se posadíte na pohovku a budete odpočívat s knihou porodních příběhů v ruce či zjišťovat potřebné vědomosti v infocentru," lákají k návštěvě. Pro mimopražské bude také možnost se s tématem seznámit - duly z České asociace dul tradičně organizují besedy pro (budoucí) rodiče na mnoha místech ČR. Ke Světovému týdnu respektu k porodu se připojují i mnohá mateřská centra a další organizace v regionech, k dnešnímu datu se jich přihlásilo téměř čtyřicet.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz