Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Startuje středoevropský program o rozvojové spolupráci

10. 3. 2008 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

Posílit roli středoevropských států v evropské rozvojové politice a rozvířit veřejnou debatu o rozvojovém světě a rozvojové spolupráci - to jsou hlavní cíle nového tříletého evropského projektu, na kterém spolupracuje česká společnost Člověk v tísni se čtyřmi organizacemi z nových členských států Evropské unie a nizozemským European Journalism Center. Kromě politiků, vysokoškolských studentů a odborníků se organizátoři projektu soustředí na vzdělávání novinářů, kterým své cenné zkušenosti předají novinářští experti z agentury Reuters.

Novináře z Česka, Polska, Maďarska a Slovenska navíc navštíví jejich kolegové z rozvojových zemí, kteří budou moci načerpat ze zkušeností evropských médií a zároveň navázat pro obě strany cenné kontakty. „Příčinou toho, že rozvojový svět není ve středoevropských médiích více vidět, je nedostatek osobních zkušeností s těmito zeměmi, nedostatek informací a nepříliš vysoké rozpočty na cestovní výdaje redakcí. Našim cílem je tuto situaci změnit a více ji přiblížit standardu evropských a amerických médií, kde se tímto tématem zabývají o poznání častěji," říká Blanka Medková ze společnosti Člověk v tísni, která celý projekt vede.

Podpora rozvojové spolupráce ze strany nových členských států EU zatím nedosahuje úrovně ostatních zemí. „Média hrají klíčovou roli - jejich prostřednictvím se rozvojový svět a jeho problémy dostávají k veřejnosti. Jsou to právě dobře napsané komentáře, pečlivě sesbíraná data a kvalitní pokrytí tématu v reportážích, které mohou politiky a celou veřejnost podnítit k intenzivnější debatě o tématu. Ta zase může inspirovat lepší vládní politiku," zdůrazňuje důležitou roli médií Josh LaPorte z European Journalism Center, největší evropské organizace zabývající se celoživotním vzděláváním novinářů.

Kromě novinářů se projekt zaměří i přímo na středoevropské politiky, které čekají studijní cesty do rozvojových zemí, odborné semináře a mezinárodní konference. „Většina politiků ze střední Evropy nikdy neměla možnost na vlastní oči vidět, jak vypadá extrémní chudoba v rozvojovém světě, navštívit rozvojový projekt či se setkat s příjemci rozvojové pomoci. O výši rozpočtů na rozvojovou spolupráci se rozhoduje jinak, když za sebou máte tuto bezprostřední zkušenost," říká Blanka Medková. Odborníci ze čtyřech zemí vypracují analýzu, která srovná roli rozvojové politiky v zemích s podobnou historickou zkušeností – ta by měla být základem pro širší sdílení zkušeností a úspěšných modelů rozvojové spolupráce ve středoevropském kontextu.

Stejně důležité je s tématem blíže seznámit i vysokoškolské studenty a podporovat dále jejich zájem. „Oslovit tuto věkovou skupinu je důležité, protože to budou právě dnešní mladí lidé, kteří budou koncipovat budoucí pomoc rozvojovým zemím. Narozdíl od starší generace mají jednu výhodu - s rozvojovým světem se mnozí z nich setkali na svých cestách a v rámci výměnných a dobrovolných pobytů," říká Blanka Medková.

Po dobu tří let na projektu za finančního přispění Evropské komise budou spolupracovat organizace z nových členských států Evropské unie - český Člověk v tísni, polská PHO, maďarská Nadace pro rozvoj demokratických práv (DemNet), slovenská Partners for Democratic Change a platforma neziskových organizací a konečně nizozemská organizace zabývající se vzděláváním novinářů European Journalism Center.



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz