Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Filmový festival Jeden svět zahájil snímek o hromadném znásilňování v Kongu

6. 3. 2008 - Milena Štráfeldová, Radio Praha

V Praze byl tuto středu zahájen už desátý ročník filmového festivalu Jeden svět. Jeho pořadatel, humanitární organizace Člověk v tísni, ho tradičně věnuje filmům s tématikou lidských práv. "Umlčme tu písničku" - zní motto letošní jubilejní přehlídky Jeden svět.

Nejde o nic jiného, než o pětici nejhorších současných světových diktátorů. Jsou mezi nimi například Fidel Castro, Kim čong il nebo Alexandr Lukašenko. A právě diktátorským režimům je letos festival věnován především. "Máme celou filmovou sekci Zaostřeno na diktatury, kde jsou snímky o situaci v Barmě, Severní Koreji, na Kubě," upřesnil mluvčí festivalu Filip Šebek.

Další sekcí je Putinovo Rusko nebo současný francouzský dokument. V sekci Umlčená svědectví se zase promítají české trezorové snímky z konce 60. let. Nabídka letošní přehlídky je velmi široká, říká její dramaturgyně Helena Zajícová: "Z celkové nabídky 1500 dokumentů jsme vybrali 138 filmů."

Jedním z nejsilnějších snímků je určitě hned úvodní film Kongo - hluboké ticho, který celý festival zahajoval. Americká dokumentaristka Lisa Jackson v něm popisuje hromadné znásilňování žen v Kongu, kde už deset let probíhá občanská válka. Obětí znásilňování se staly statisíce žen i dětí. Lisa Jackson se setkala i s muži, kteří Afričanky brutálně týrali: "Toto jsou další násilníci, které Bernard našel. Všichni jsou to vojáci konžské armády. Nechtějí, aby je při filmování kdokoliv viděl, tak jsme se museli schovat hluboko v buši."

"Ten snímek je natolik silný a natolik nás všechny zasáhl, že se na jeho základě rozhodla společnost Člověk v tísni věnovat na pomoc znásilněným konžským ženám půl milionu korun,"dodává Filip Šebek. Tradiční součástí zahajovacího ceremoniálu festivalu Jeden svět je i udílení ceny Homo homini. Letos ji exprezident Václav Havel v Pražské křižovatce udělil barmským aktivistkám v boji za lidská práva. V panelové diskusi Disidenti a svoboda, která ve středu proběhla na ministerstvu zahraničí, přišel i s novou iniciativou nazvanou Svět proti násilí:
"Jestli by nestálo za to přemýšlet o vzniku mezinárodní iniciativy, která by se vyjadřovala k různým případům porušování lidských práv, potlačování člověka, krutosti, a to ve všech zemích světa, bez jakéhokoli rozdílu."

Festival Jeden svět v Praze potrvá do příštího čtvrtka. Proběhne ale i v dalších sedmadvaceti městech České republiky a také v zahraničí: v New Yorku, Paříži, Bukurešti nebo Sofii. Filmy z Jednoho světa se budou promítat i v disidentském prostředí na Kubě, v Bělorusku nebo na barmsko-thajské hranici.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz