Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Etický kodex zatím nepředložen, zastupitelé Prahy byli proto vyzváni ke zveřejnění svých činností a příjmů

22. 10. 2004 - PRAHA [Econnect / Oživení]

Občanské sdružení Oživení již třetí rok po sobě vyzvalo zastupitele hlavního města Prahy k dobrovolnému vyplnění a zveřejnění "Oznámení o činnostech, o příjmech a darech a o nemovitém majetku za rok 2003". Iniciativa vychází ze zákona o střetu zájmů (č. 238/1992 Sb.), který ukládá povinnost každoročně - do konce června odevzdávat taková Oznámení poslancům a senátorům. Oživení doufalo, že místo jejich iniciativy bude letos sloužit již etický kodex zastupitele Prahy, který by povinnost Oznámení ukládal, a který více než rok připravovala Protikorupční komise. Rada hl.m. Prahy však kodex dosud nepředložila zastupitelstvu ke schválení, a sdružení tak ztrácí důvěru, že Rada má zájem na jeho přijetí.

Cílem výzvy je posílení důvěry občanů ve své zastupitele. Za rok 2001 odevzdala Oznámení téměř polovina zastupitelů, za rok 2002 téměř třetina. Letos mohou zastupitelé odevzdávat vyplněná Oznámení předsedovi kontrolního výboru Františku Hoffmanovi do 30.11.2004. Zastupitelé, kteří nejsou uvolnění pro výkon funkce a pobírají příjmy z jiného zaměstnání či podnikání, mají rozsah informací v oznámení zúžen pouze na příjmy, které nějakým způsobem souvisí s financemi či činnostmi hlavního města Prahy. Oživení doufá, že odevzdaná oznámení budou stejně jako loni i předloni zveřejněna na webových stránkách hl.m. Prahy. Oznámení za rok 2002 lze na webu Prahy ještě najít, za rok 2001 tam již však nejsou.

Etický kodex zastupitele hl. m. Prahy připravovala Protikorupční komise rady hl.m. Prahy více než rok. Mezi členy komise je i zástupce z Oživení či z Asociace občanských poraden. Na svém zářijovém zasedání se po zapracování množství připomínek konečně komise usnesla na závěrečném textu a uložila primátorovi předložit kodex zastupitelům ke schválení. K tomu však na říjnovém zasedání Zastupitelstva nedošlo. Oživení ztrácí důvěru, že rada hl.m. Prahy má zájem na přijetí etického kodexu. Radní tak podle Oživení svou nečinností zároveň znehodnocují práci Protikorupční komise, kde byl kodex rok a půl připravován.

Etický kodex je jednou z cest k prosazování principu otevřenosti občanům a jejich účasti na rozhodování, principu veřejné kontroly. Je také obranou před korupcí. V ČR dosud není mnoho radnic, které by etický kodex přijaly, některé z nich již na něm však pracují. Jako dobrý příklad může posloužit radnice v Přerově, která přijala kodex jako první svého druhu v ČR. Tento kodex např. nedovoluje zakázky pro firmy spojené se členy zastupitelstva.

Poslanci a senátoři musí pravdivě vyplněná Oznámení o činnostech, Oznámení o příjmech a darech a Oznámení o nemovitém majetku odevzdávat podle zákona č. 238/1992 Sb. o střetu zájmů do konce června a to za sebe i za manžela, resp. manželku. Sdružení Oživení tato Oznámení pravidelně zveřejňuje na svých webových stránkách www.bezkorupce.cz. Přístup k oznámením je totiž jinak omezen na osobní návštěvu budově Parlamentu ČR, včetně prokazování totožnosti, a to jediný den v měsíci. Takový přístup je podle Oživení diskriminační.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz