Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Venkovští aktivisté v Brazílii jsou v ohrožení života, řádově stovky už byly zavražděny, varuje Amnesty

22. 10. 2004 - PRAHA [Econnect]

Maria Joelma da Costa pracuje jako předsedkyně brazilské Unie venkovských zemědělců. V mnohých anonymních telefonátech domů i do zaměstnání jí v posledních týdnech vyhrožovali zabitím, pokud nepřestane se svou prací – obranou zemědělců na venkově. Do 2. října byla pod alespoň omezenou policejní ochranou. Ochrana však byla podle dostupných informací stažena a obránci lidských práv se obávají o ženinu bezpečnost – jejího muže zabil najatý střelec před čtyřmi lety.

Podle Amnesty International hrozí vážné nebezpečí nejen Marii Joelma da Costa, ale také jejím spolupracovníkům. Předsedkyně Unie venkovských zemědělců se s výhrůžkami smrti setkává už od poloviny roku 2002, tedy od doby, kdy tento post zastává. "Po výhrůžkách a zastrašování v nedávné době práci v Unii ukončili dva její spolupracovníci. Šestého února tohoto roku byl další spolupracovník, Ribamar Francisco dos Santos, zastřelen před svým domem. Za jeho vraždu, která byla nejspíše přímým důsledkem dos Santosovy činnosti v odborech, nebyl nikdo obviněn," uvádí Amnesty.

Organizace proto vyzývá veřejnost, aby se o případ zajímala a aby se lidé obraceli jak na představitele Brazílie ve své zemi, tak přímo na brazilské nejvyšší politiky.

Manžela ohrožené ženy, bývalého předsedy unie Josého Dutra da Costa, zabil najatý střelec před jejich domem 21. listopadu roku 2000. On sám se setkával s výhrůžkami už od roku 1993. "Přestože tyto hrozby neustále hlásil příslušným úřadům a sdělovacím přostředkům, na jeho ochranu nebylo podniknuto vůbec nic," uvádí organizace bránící lidská práva. Vraha lidé ihned po činu chytili, nyní čeká ve vazbě na soudní proces.

Ale přestože soudce nařídil zatčení zprostředkovatelů podezřelých z organizace vraždy, stále ještě nebyli zadrženi. Po počátečním vyšetřování byl zatčen a po několik dní byl zadržován statkář, který si údajně vraždu objednal; brzy jej však propustili na základě rozhodnutí soudce o nedostatku důkazů. Amnesty International obdržela zprávy, že čtyři soudní procesy, ve kterých byl tento statkář obviněn objednání dalších vražd byly pozastaveny poté, co ze soudní budovy "zmizely" dokumenty vztahující se k těmto případům.

Beztrestnost a násilí je v brazilském státě Pará podle Amnesty běžným jevem. Běžně se používá otrocké práce, násilí vyvolávají spory o vlastnictví půdy. Mezi zdokumentovanými vraždami venkovských aktivistů je například masakr devatenácti bezzemků, které zabila vojenská policie v El Dorado dos Cárajas v roce 1996. V naprosté většině případů nejsou osoby zodpovědné za nařizování a provádění vražd potrestány. Podle Výboru pro zemědělskou půdu (Pastoral Land Commission) bylo od ledna do září roku 2003 zabito 53 venkovských aktivistů po celé zemi, zatímco jen pět osob bylo uvězněno za 976 takových vražd, které se odehrály v letech 1985 až 1996.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz