Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Earth chystají svůj náklad blues, metalu i minimalismu

20. 2. 2008 - PRAHA [Econnect]

-Foto pořadatele: Earth-
-Foto pořadatele: Earth-
Skupina Earth si během své kariéry vysloužili bezpočet nálepek - průkopníci zvuku z jiné planety, praotci drone metalu, pionýři noise minimalismu. Žádná ale plně nevystihuje podstatu téhle legendární kapely. Earth jsou totiž definitivně mimo všechny běžné souřadnice současné hudby. Kořeny jejich zvuku jako kdyby pevně vězely v nejhlubší zemi. Setkat s Earth se můžete v pondělí 25. února v Paláci Akropolis.

Kapelu založili v roce 1990 v Seattlu Dylan Carlson (do dějin rockové muziky se mimo jiné dostal coby nejlepší kamarád Kurta Cobaina a bohužel i jako dodavatel pistole, která nakonec prostřelila Kurtovu hlavu) a Slim Moon, zakladatel labelu Kill Rock Stars. Sestava se v průběhu dalších let postupně měnila, ale Carlson zůstával věrný svojí vizi: Earth tvořili nelidsky pomalou, nejšpinavějším bahnem umazanou muziku, založenou na mohutné kytarový stěně a děsivém rachotu. Žádné rytmy, žádný zpěv, jen pomalu se vlekoucí řev z hloubi oceánu.

Kapela s tak radikálním soundem si pochopitelně fanoušky hledala jen pomalu – ale ti, kdo jednou kouzlu Earth propadli, se zamilovali na celý život. Bez Earth by například nevznikli dnes tak populární Sunn 0))), kteří citují Earth jako přímou inspiraci (kompilace Earth z roku 2001 nesla název „Sunn Amps and Smashed Guitars“). Během své kariéry také Earth spolupracovali například s KK Nullem ze Zeni Geva, s Boris nebo právě se Sunn 0))). Na aktuálním albu „The Bees Made Honey In The Lion´s Skull“ pro změnu hostuje kytarista Bill Frisell.

Zvuk Earth nikdy nezůstával na místě. Už dříve tušená proměna naplno rozkvetla na desce z roku 2005 s názvem „Hex (Or Printing In The Infernal Method)“, což bylo první album Earth pro Southern Lord. Ztišení zvuku a větší příklon k ambientu jen zvýraznil klenutou stavbu jednotlivých písní (ano, tohle slovo k Earth sedí stále víc a víc) a zároveň prohloubil jejich magickou naléhavost. Nový trend dovršili Carlson a spol. na novince „The Bees Made Honey In The Lion´s Skull“, která je jednou obrovskou, hypnotickou mantrou, tiše recitovanou uprostřed neznámé krajiny. Z jednolité kytarové stěny najednou vystoupily detailně vykreslené ornamenty, jejichž síla bere dech..

Předskakovat Earth bude Sir Richard Bishop - experimentální americký kytarista a dřívější člen Sun City Girls. Jeho sólové nahrávky a vystoupení jsou obvykle postaveny na improvizaci a ovlivněny indickou, severoafrickou a romskou hudbou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz