Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropské sociální fórum skončilo protestním pochodem

19. 10. 2004
Tomáš Tetiva [Econnect/Guardian/Britské listy] -


Desetitisíce lidí z celé Evropy se sešlo na masovém protestním pochodu, který v neděli na Trafalgar Square ukončil třídenní summit evropských nevládních organizací a antiglobalizačních aktivistů European Social Forum 2004. Přestože hlavní téma demonstrace – počet účastníků odhadla organizace Stop the War na 100 tisíc, podle policie se jí zúčastnilo na 20 tisíc lidí – představoval protiválečný slogan "Bush Out, Troops Out", semináře, workshopy, umělecké akce a filmové projekce byly zaměřené také na globální mír a spravedlnost, rasovou diskriminaci, veřejné služby místo zisku korporací, rovnost a rozdílnost a udržitelný rozvoj.

Po dvouhodinovém pochodu z Russel Square na Trafalgar Square prohlásil dřívější šéf Kampaně za nukleární odzbrojení Bruce Kent, že by rád viděl premiéra Tonyho Blaira „sedět vedle Slobodana Milosevice před tribunálem pro válečné zločiny v Hague“. Dřívejší poslanec George Galloway, který je nyní šéfem protiválečné koalice Respect, udělal narážku na americké vojenské operace v Iráku, když na shromáždění řekl, že „je jedno slovo v našich srdcích a našich modlitbách – Falluja. Toto město se stane novým Stalingradem během několika příštích týdnů.“

Kvůli potyčce poblíž pódia při nedělní street party zatkla policie 9 lidí, včetně mluvčího anarchistické akční organizace Wombles Alessio Lunghiho. Dva lidé byli propuštěni bez obvinění, zatímco jeden ze zadržených byl obviněn z útoku na policejního důstojníka.

Trojdenní setkání zahájil na zahajovacím ceremoniálu v anglikánské katedrále Southwark starosta Londýna Ken Livingstone, který nad celou akcí převzal záštitu a částečně jí financoval z rozpočtu radnice. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila také dcera legendárního revolucionáře Che Guevary Aleida Guevara, známá spisovatelka a autorka knihy Another World Is Possible If...Susan George či Gerry Adamse ze Sinn Fein.

Starosta Ken Livingstone přivítal všechny hosty a prohlásil, že se jedná o „největší konferenci v historii Velké Británie za posledních 2 tisíce let“. Podle jeho názoru, jak řekl v interview pro deník Guardian, není evropská mládež vůbec politicky apatická a pochlubil se, že v Milenium Dome bylo ubytováno více než 5 tisíc účastníků fóra, což z něho udělalo „největší youth hostel v Evropě“. Celkem se fóra zúčastnilo podle odhadů na 30 tisíc lidí.

Aleida Guevara byla odměněna bouřlivými ovacemi, když prohlásila: „Socialismus je stále možnost a solidarita má prvořadou důležitost. Cesta je dlouhá, avšak jak řekla Matka Tereza – život je život, proto ho braňme!“. Gerry Adamse prohlásil: „Musíme mít „fair trade“ místo „free trade“ a musíme mít Organizaci spojených národů, která bude reformována, modernizována a posílena“.

Na setkání se uskutečnilo zhruba pět stovek panelových diskuzí, seminářů a workshopů a dalších akcí. Všechny hlavní semináře, ač se převážně konaly v angličtině, měly simultánní překlad do dalších čtyř "oficiálních" řečí (španělštiny, francouzštiny, italštiny a němčiny), ale i do dalších 230 jazyků včetně češtiny, polštiny, turečtiny či řečtiny. Všechny akce byly bezbariérově přístupny handicapovaným a opatřeny překladem i do znakové řeči. Překlady zajišťovalo na 550 dobrovolníků organizace Babels.

Na Evropské sociální fórum do Londýna se akreditovalo 188 organizací, ale přes 1 000 organizací bylo zapojeno do navrhovaných seminářů a workshopů. Fórum navštívilo také zhruba 150 účastníků z českých nevládních organizací, státní správy, aktivistů a studentů. Mezi zúčastněné organizace patřily Amnesty International, ATTAC, Corporate Watch, Friends of the Earth, Greenpeace, No Sweat, Oxfam, Stop the War, Vegan Organic Network a řada dalších.

„Je to jako Olympiáda politiky a kultury, mix mezi Edinburghským festivalem a Pařížskou komunou. Je toho příliš moc na pouhé tři dny, avšak je to dobré znamení pro sociální spravedlnost v Evropě. Hnutí je živé,“ prohlásil jeden z účastníků.

V sobotu v podvečer došlo k incidentu v Alexandra Palace, kde se konaly nejdůležitější semináře a panelové diskuse. Zhruba dvě stovky anarchistů vtrhlo na pódium, kde měl původně vystoupit starosta Ken Livingstone, a prohlásili, že fórum původně zamýšlené jako svátek globální spravedlnosti a míru ztratilo původní ideály. Další aktivisté vyšplhali na lešení kolem pódia a spustili transparenty s nápisy "Ken's Party, War Party" a "Another world is for sale".

Na nedělním shromáždění a street party, která uzavřela fórum, vystoupila celá řada řečníků, včetně Kate Hudson z Kampaně za nukleární odzbrojení, poslanec Jeremy Corbyn, Andrew Murray ze Stop the War, mluvčí Muslim Association of Britain a Palestine Solidarity Campaign a také příbuzní Gordona Gentla, devatenáctiletého vojáka z Glasgowa, který byl zabit v Iráku.

První Evropské sociální fórum v italské Florencii v roce 2002 přitáhlo na 60 tisíc aktivistů sociálních hnutí z celé Evropy, pod heslem „Jiný svět je možný“ dalo podnět ke vzniku řady iniciativ, propojení bojů proti diskriminaci a rasismu, proti vykořisťování třetího světa nadnárodními korporacemi, k přeshraniční spolupráci odborů a v neposlední řadě k největší protiválečné demonstraci proti válce 15. února 2003, kde přes 20 milionů lidí po celém světě vyjádřilo svůj odpor proti chystané válce v Iráku. 2. evropské sociální fórum se uskutečnilo 12.-15. listopadu 2003 v Paříži a účastnilo se ho 50 000 delegátů. První Americké sociální fórum se konalo letos v Quito v Ekvádoru 25. - 30. července a shromáždilo více než 10 000 delegátů obou amerických kontinentů.
Tomáš Tetiva


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Protiválečné iniciativy na zahraničních stránkách
Zdroje v angličtině
Choike (Uruguay): Zpravodajství o odporu proti válce v Iráku
GreenNet (Velká Británie): Přehled protiválečných iniciativ ve Velké Británii
Zdroje ve španělštině
Nodo50 (Španělsko): Přehled protiválečných iniciativ ve španělštině
Pangea (Španělsko): Mezinárodní protiválečné referendum online
LaNeta (Mexiko): Protiválečné iniciativy v Mexiku
(Organizace jsou členy asociace APC)
Další zdroje v angličtině:
Electronic Iraq: http://electroniciraq.net
Amnesty International: Zvláštní stránky ke krizi v Iráku
Iraqi refugee: Iráčtí uprchlíci v historii a faktech
Human Rights Watch: Monitoring stavu lidských práv v Iráku
ZNet: Analýzy předních myslitelů, zpravodajství a další zdroje
European Women's Lobby: Ženské organizace proti válečnému konfliktu
Global Issues: Politické souvislosti války v Iráku
Independent Media Center: Irák ve zpravodajství nezávislé tiskové agentury
Iraq Peace Team: Cizinci odhodlaní setrvat v Iráku
Stop the War Coalition: Britská koalice proti účasti UK ve válce
Stop War Now: Mezinárodní protiválečná koalice
United for Peace: Americká kampaň proti válce v Iráku
Vote No War: Protiválečné online referendum
UN: News Centre - Iraq OSN informuje o Iráku

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz