Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Norští Datarock přiváží do Prahy svůj bláznivý electro-rock

8. 2. 2008 - PRAHA [Econnect]

Norská dvojice Datarock zahájí nový ročník série Midnight Sun Sessions. Datarock s vražedným smyslem pro humor kombinují odkazy brakové kultury minulosti s dynamickým electro-rockem. Chytlavé refrény jsou pro Datarock stejným poznávacím znamením jako černé brýle a červené teplákovky, v nichž vystupují. Skupina, kterou zásadně ovlivnila tvorba legendárních novovlných kapel jako Devo nebo Talking Heads, vystoupí 12. února v pražském Paláci Akropolis.

Svým originálně neoriginálním stylem předznamenali před léty současnou vlnu electro-rocku a patří k nejvýraznějším představitelům této nejaktuálnější klubové vlny. Jejich chytlavým skladbám, jež jsou zároveň roztomilé i sexy dominuje posedlost svobodomyslnými časy začátku osmdesátých let, kdy se rock a taneční hudba ještě nevylučovaly. Mají za sebou jedno úspěšné studiové album, několik hitů a koncerty v téměř třiceti zemích celého světa.

Retro bez konce - Talking Heads, Cure i Devo

Přijít dnes v hudbě s něčím originálním je skoro nemožné a norská dvojice Datarock se rozhodla být alespoň originálně neoriginální. Když se před osmi lety kamarádi v norském Bergenu na jednom večírku opili a slíbili si, že založí skupinu, která "stane na vrcholu hudební evoluce", nevypadalo to na začátek něčeho zásadního. Tak či onak, tehdy vznikla skupina Datarock. Ze čtveřice už dnes zbyli jen Fredrik Saroea a Ketil Mosnes, kteří ale svůj slib vzali vážně.

Historie populární hudby posledních třiceti let je pro ně nevyčerpatelná studnice inspirace a útržky více či méně brakové kultury drží pohromadě vražedný smysl pro humor. "Jsme jako skvělá kapela hrající coververze, která zapomněla svůj repertoár a musela si písničky napsat znovu," tvrdí v žertu Fredik Saroea. Největší vliv na ně ale mělo krátké období konce 70. a začátku 80.let, kdy se ve tvorbě kapel jako Talking Heads nebo The Cure svobodomyslně křížil rock a taneční hudba.

Největší vliv na ně měli Devo, od nichž převzali jednotný styl oblékání. Kombinace křiklavě červených teplákových souprav, tenisek a černých brýlí je dnes už pro Datarock poznávacím znakem. Použité teplákovky s logem kapely jsou dokonce vyhledávaným artiklem na internetové aukční síni eBay, kde se prodávají za cenu sahající až ke stovkám dolarů. Image je ale na nic, když nejsou hity. S tím Datarock problémy nemají. Naivní radostí Computer Camp Love a Fa-Fa-Fa se nechali nakazit posluchači progresivních rádií po celé Evropě a žádný div, že u Datarock si kliku podávají kreativci z reklamních agentur, kteří chtějí jejich hudbu použít v reklamách.

Datarock - budoucnost nezávislé scény?

Jejich dlouhohrající debut Datarock Datarock vyšel v roce 2005 na jejich vlastním labelu a je na něm slyšet třeba další hvězda z Bergenu - zpěvačka Annie. Ta výrazně přispěla k mezinárodnímu věhlasu kapely, když Fa-Fa-Fa zařadila na konec svého mixu z populární série DJ Kicks. Zmíněné debutové album Datarock sklidilo příznivé recenze a následně se dočkalo oficiálního vydání v Británii i v USA. "Konečně kapela, do které se lze šíleně zamilovat" hlásí v recenzi britský hudební časopis The Fly. "Teď už není pochyb, že Datarock jsou budoucnost indie rocku," rozplývají se jejich kolegové v NME.

Publicisté navíc přiznávají bergenské dvojici nepochybné zásluhy v tom, že předznamenali současnou vlnu kapel, které kombinují electro s rockem a nebojí se přiznat vliv dříve zapovězeného kýče osmdesátých let. "Když jsme začali hrát, lidi si ještě mysleli, že veškerá taneční hudba je generovaná počítači," vzpomíná na začátky Saroea, kdy na ně chodila jen hrstka lidí. Dnes se Datarock můžou pochlubit jednou z nejoblíbenějších koncertních show v Norsku a vlastně celé Evropě, kterou projezdili křížem krážem.

Koncept Midnight Sun Sessions je společným projektem Paláce Akropolis a Rádia 1. Projekt navazuje na oslavu finského svátku příchodu léta (Midnight Sun), přináší k nám čistou severskou kulturu a tradice v průběhu celého roku. Hudba mnoha žánrů, divadlo, film, tanec či výtvarné umění symbolizují oslavu nikdy nezapadajícího půlnočního slunce na tématických večerech, které jsou několikrát do roka pořádány v Paláci Akropolis.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz