Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Smetanovské dny míří od klasiky dalším žánrům

30. 1. 2008 - PLZEŇ [Econnect]

Měsíc únor bude tradičně patřit největšímu plzeňskému hudebnímu festivalu - Smetanovským dnům. Osou festivalu zůstává klasická hudba v podání špičkových interpretů, chybět ale nebudou ani další hudební styly jako jsou jazz, world-music nebo rock.

Různé žánry i překvapivá hudební setkání doplněná o tématické filmy, výstavy, přednášky a tradiční vědecké sympózium - to vše opět diváci najdou téměř v dvouměsíčním programu 28. ročníku festivalu Smetanovské dny. Jak se již stalo zvykem, i letos se dramaturgie stočí k jednomu tématu - letošním je „Zralý věk, nebo vetché stáří?", a jedné skladatelské osobnosti. Tento rok bude šířeji představeno dílo a doba Bedřicha Smetany, který v Plzni strávil část svého života.

"Trend poslední doby je i ve světě takový, že rozdíly mezi hudebními žánry se stírají. Operní hvězdy můžete slyšet na rockovém pódiu a naopak třeba cimbálová kapela zaplní koncertní sál. Jsme přesvědčeni, že právě festival je ideálním mostem mezi žánry i místem inspirace. Velký divácký ohlas spolu se vzrůstající návštěvností nám potvrzují, že jsme se vydali správným směrem," vysvětluje záměry dramaturgie ředitel festivalu Ivan Jáchim.

Široký žánrový záběr dokládá už jen namátkový výběr z programu: 4. února v Pekle undergroundový básník Pavel Zajíček s texty Ivana Magora Jirouse a v doprovodu DG 307 a Agon Orchestra, 7. února na stejném místě Ondřej Havelka a Melody Makers, 25. února v Měšťanské besedě sólový recitál hvězdy Vídeňské státní opery Ĺubici Vargicové nebo o den později opět v Měšťanské besedě Ridina Ahmedová a její experimentování s vlastním hlasem.

V rámci festivalu bude ve spolupráci s Muzeem Bedřicha Smetany v Praze uveden koncert pro více klavírů ze skladeb a úprav Bedřicha Smetany nebo jednoaktová opera Provdaná nevěsta Jindřicha Součka z roku 1891. Mimořádný zážitek slibuje koncert Musica Antiqua Pilsensis, který uvede hudbu, která se v Plzni hrála před příchodem Bedřicha Smetany do Plzně a v době jeho pobytu v Plzni.

Jedním z největších programových lákadel bude koncert, na kterém vystoupí Brněnská filharmonie a Český filharmonický sbor Brno s programem od Antonína Dvořáka (Te Deum) a Leoše Janáčka (Glagolská mše). Účinkující jsou totiž považováni za nejlepší interprety Leoše Janáčka v České republice - na podiu bude stát více než 100 účinkujících. Janáček napsal Glagolskou mši dva roky před smrtí a v kombinaci s Dvořákovým Te Deum, také dílem poslední dekády skladatelova života, dává tento koncert smysluplný celek jak hudebně, tak tématicky. Obě díla vyjadřují specifický vztah obou stárnoucích skladatelů k věcem nadpozemským.

V rámci tohoto okruhu programu vystoupí také Plzeňská filharmonie s Haydnovým oratoriem Čtvero ročních dob, které mělo premiéru již v roce 1801. Kromě Plzeňské filharmonie pod vedením Jiřího Maláta bude účinkovat také Pražský filharmonický sbor a sólisté: Liana Sass (soprán), Aleš Briscein (tenor) a Jiří Sulženko (bass). Oficiální program festivalu sice končí 2. března, ale na 19. března organizátoři připravili ještě off program - koncert Spirituálu kvintet v Pekle.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz