Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Uprostřed sociálně vyloučené lokality vyrostlo Středisko inkluzivních potřeb

29. 1. 2008 - PLZEŇ [Econnect]

Společnost Tady a teď o.p.s. má od září 2007 k dispozici prostory v Resslově ulici 13 v Plzni. Dům patří mezi známé sociálně vyloučené lokality a nezisková společnost si od otevření střediska slibuje zlepšení dostupnosti sociálních služeb nejen pro místní obyvatele. K širšímu využití přizvala i další neziskové organizace, což vedlo ke vzniku Střediska inkluzivních služeb.

„Kromě praktických důvodů nás k partnerství s dalšími organizacemi vedla snaha poskytovat přímo v lokalitě co nejširší paletu sociálních služeb, které by mohli využívat obyvatelé různých věkových skupin v rozličných životních situacích,“ říká Michaela Hirtová, ředitelka společnosti Tady a teď.

Společnost Tady a teď se specializuje na vzdělávací aktivity pro rodiny ze sociálně vyloučeného prostředí, jako je individuální doučování dětí ze sociálně znevýhodněných rodin. V Resslově ulici provozuje společnost každou středu dopoledne Klub pro předškoláky. Je určen dětem ve věku od tří do šesti let.

„Dětem se ve školce věnuje vyškolený personál, který s nimi pracuje na rozvoji jejich motorických i psychosociálních dovedností formou her nebo tvořivých činností. Hlavní myšlenkou této aktivity je připravit děti na snadnější vstup do klasických mateřských školek. Služba je rodinám poskytována bezplatně,“ popisuje školičku Eliška Budínová koordinátorka vzdělávacích aktivit společnosti.

Kromě školičky poskytuje společnost Tady a teď v Resslově ulici i poradenství zaměřené na vzdělávání dětí. Součástí poradenství je nabídka individuálního doučování pro děti ze sociálně vyloučených lokalit, nebo pomoc rodičům při komunikaci se školou nebo při vyplňování dokumentů pro vzdělávací instituce.

„Celý projekt se zatím rozbíhá, klienti si pomalu zvykají, že podobné služby nabízíme přímo u nich v domě. Nakolik se Středisko osvědčí je zatím předčasné hodnotit, návštěvnost je zatím různá, ale objevujeme první stálejší klienty - a to je jistě úspěch,“ hodnotí dosavadní provoz Hirtová.

Vedle aktivit určených dětem nabízí středisko inkluzivních služeb i pomoc dospělým. Společnost Člověk v tísni o.p.s. využívá prostory střediska jako konzultační místnost, kam pravidelně dochází terénní sociální pracovník a pracovní poradce.

„Snažíme se klienty informovat, kdy jsme jim k dispozici, s jakými problémy jim můžeme pomoci. Pokud přijdou s problémem, se kterým my pomoci nemůžeme, doporučíme jim odpovídající službu a sdělíme čas, kdy ve Středisku najdou tu správnou osobu,“ přibližuje situaci pracovní poradkyně Lucie Routová.

Prostory Střediska využívá také občanské sdružení Ulice, které zde pravidelně poskytuje poradenství drogově závislým. Poslední organizací, která se na chodu střediska podílí je Centrum pro integraci cizinců, které v případě potřeby do lokality vysílá svého pracovníka.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz