Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Srbská dechovka Boban i Marko Marković Orkestar zahraje v Divadle Archa

28. 1. 2008 - [Econnect]

Ať už bude zima v Praze jakákoliv, poslední lednový den nového roku bude v Divadle Archa hodně horký. 31. ledna zde totiž vystoupí stálice našich koncertních podií – Boban i Marko Marković Orkestar, nejlepší srbská dechovka vedená Bobanem a jeho synem.

Určitě by se dalo, jako již mnohokrát před tím, zopakovat, že Boban i Marko Marković Orkestar je v posledních deseti letech vůbec nejlepší a nejuznávanější srbskou dechovou kapelou a Boban Marković zřejmě nejlepším trumpetistou, kterého Srbsko mělo v posledních 20 letech. Určitě bychom mohli připomenout, že právě Boban Marković Orkestar hrál na soundtracku filmů režiséra Emira Kusturici „Arizona Dream“ a „Underground“.

Na každoročním festivalu dechové hudby ve středosrbské Guče získal Markovićův „orchestr“ řadu prestižních ocenění (Boban Marković je jediný v historii klání, kdo získal od všech členů poroty nejvyšší známky). Jméno syna Marka se do názvu kapely dostalo díky tomu, že v den svých osmnáctých narozenin 29. února 2006 převzal kapelu po svém otci. To všechno platí, ale stejně vás nic nepřipraví na zážitek, který vás čeká – divoká jízda na vlnách balkánské dechovky řízená Bobanem a jeho synem.

Ohledně faktografických údajů je třeba také napsat, že Boban i Marko Marković Orkestar nezůstává na jednom místě: na posledních koncertech zní například skladby z filmu „Guča!“, kde hrál Marko hlavní mužskou roli a zároveň složil část hudby. Dále pak skladby z nového alba, které také připravoval převážně Marko. „Guča!“ je film režiséra Dusana Miliće spoluprodukovaný Emirem Kusturicou, který měl premiéru na loňském Berlinale. Film je milostným příběhem Romea a Julie na proslulém festivalu balkánské dechovky v srbské Guče, kde sám Boban Marković několikrát získal titul „nejlepší trumpetista“ a Orkestar „nejlepší orchestr“.

Balkánskou dechovku představil, především západnímu obecenstvu, režisér Emir Kusturica ve filmech Underground, Dům k zavěšení, Arizona Dream či Černá kočka, bílý kocour. Největší hity ze zmíněných filmů tvoří i součást repertoáru Bobana Markoviće. Sám Boban Marković kromě svého orchestru vystupoval např. s The Klezmatics Franka Londona a projektem Brotherhood of Brass. S velkým úspěchem vystupoval v České republice na festivalech Colours of Balkan Brass, Trutnov, Sázavafest a Eurotrialog.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz