Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amsterdam Klezmer Band vrací židovskou hudbu na scénu world music

25. 1. 2008 - PRAHA [Econnect/Respect Music]

-Foto Respect Music-
-Foto Respect Music-
Amsterdam je liberální město bohémských umělců, imigrantských komunit i nečekaných hudebních překvapení, k nimž patří Amsterdam Klezmer Band, spojující nevázanost pouličních muzikantů s precizností špičkových hráčů. Skupinu založil roku 1996 saxofonista Job Chajes s holandskými spoluhráči. Zpěvák skupiny Alec Kopyt ale pochází z Ukrajiny, a u nás je dobře znám díky svému působení se skupinou Poza, s níž v Praze dokonce natočil své první album. Amsterdam Klezmer Band vystoupí ve čtvrtek 31. ledna v Paláci Akropolis v rámci koncertního cyklu Respect Plus.

Repertoár skupiny tvoří především klezmer, tedy hudba židovských venkovských kapel z Ukrajiny a Balkánu, jejíž kontinuitu na evropském kontinentě přetnul holocaust. Ve své původní formě to byla taneční hudba spřízněná s romskými i dalšími hudebními styly z Balkánu, pracovní náplní tradičních "klezmerbandů" byly svatby židovských i nežidovských obyvatel. Klezmer prošel v posledních 20 letech úspěšným revivalem především díky Klezmatics a dalším americkým skupinám.

Rodištěm Aleca Kopyta je černomořský přístav Oděsa, který byl v 19. století životem překypující metropolí. "Oděsa sice leží na Ukrajině, ale vznikla jako ruská pevnost v době tureckých invazí," vysvětluje Kopyt. "Před Sovětským svazem to byl svobodný bezcelní přístav, černomořský New Orleans či Singapur. Dařilo se tu černému trhu, mafii, v přístavních krčmách jste mohli slyšet nejrůznější hudební styly. Což souviselo s pestrým složením obyvatelstva: žili zde Řekové, Romové, Arméni, Gruzínci. A bylo to promíchané i společensky: vedle židovských bankéřů tam žili židovští dělníci i židovští mafiáni."

Kopyt bývá označován za "ukrajinského Toma Waitse" především proto, že má v repertoáru i srdceryvné balady. "Ty jsou sice původně ruské, ale protože jsem Žid, mám nepsanou licenci na to, že cokoli hraju, je tím pádem klezmer. I kdybych hrál nacistické marše, bude to klezmer, protože jsem Alec Kopyt."

Vystoupení Amsterdam Klezmer Band se uskuteční v rámci koncertního cyklu etnické hudby a world music Respect Plus. Tento festival založil před jedenácti lety Borek Holeček z agentury Rachot ve spolupráci s týdeníkem Respekt jako odpověď na vlnu rasově motivovaného násilí v České republice.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz