Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Roska Přerov pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou plnohodnotně a aktivně žít

23. 1. 2008 - PŘEROV [Econnect]

-foto-
-foto-
Hlavní organizací, která v České republice pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou je Unie Roska. Působí u nás již od roku 1983 a v současné době lze najít její pobočky ve všech čtrnácti krajích České republiky. Jejich cílem je všestranná pomoc zdravotně postiženým touto nemocí. Jednou z poboček je i Roska Přerov, která patří ve svém regionu k těm nejaktivnějším.

Unie Roska sdružuje tři tisíce členů a má u nás na čtyřicet poboček

Unie Roska v České republice má u nás aktuálně více než tři tisíce členů. Ti jsou sdruženi v téměř čtyřiceti pobočkách po celé republice. Regionální střediska zastávají hned několik základních funkcí, všechny nesou společné hlavní poslání – pomáhat všestranně lidem s roztroušenou sklerózou žít plnohodnotný život, včetně naplňování svých zálib a různorodých aktivit a co nejlépe se tak vyrovnat se svým handicapem. Jednotlivé pobočky Unie Roska v České republice tak fungují současně jako poradenská a informační centra a to nejen pouze pro své členy. Pomáhají především v orientaci v sociálním a zdravotním systému, organizují volnočasové aktivity, vzdělávací kurzy nebo terapie a rehabilitační cvičení.

Nezanedbatelnou funkcí je i osvěta široké veřejnosti o tom, co vlastně roztroušená skleróza je, jak se projevuje a léčí. Ve společnosti totiž stále (a nejen v té naší) existuje velmi nízké povědomí o tom, co roztroušená skleróza opravdu je a v důsledku toho stále převládají různé předsudky vůči lidem, které tato nemoc postihla a postihuje. Jednou z téměř 40 poboček Unie Roska v ČR je i ta působící v Přerově. Právě ona může dobře ilustrovat příklad toho, jaké aktivity u nás Unie Roska konkrétně vyvíjí.

Roska Přerov pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou plnohodnotně žít

Roska Přerov je regionální organizací Unie Roska v ČR. Vznikla v roce 1999 a v současné době má na 60 stálých členů. Působí na bázi občanského sdružení, které je zaměřeno na pomoc zdravotně postiženým nemocí roztroušená skleróza mozkomíšní. Organizace je otevřena všem nemocným touto chorobou a pomáhá jim aktivně žít v rámci jejich zdravotního stavu. Hlavním cílem je především zapojovat postižené do běžného života, překonávat překážky a motivovat k různým smysluplným činnostem od vzdělávání se až po sportovní aktivity. Roska Přerov má své členy v řadě měst regionu, například i v Olomouci, Hranicích na Moravě, Litovli, Kroměříži, Holešově nebo Ivanovicích na Hané.

„Scházíme se na společných setkáních, kde pravidelně probíráme organizační záležitosti, aktuální informace ze života našich členů, také na nich plánujeme naše akce a ty potom hodnotíme. Lidé mají možnost setkání se známými či ke svěření se svými problémy. Některá setkání jsou navíc obohacena o zajímavé přednášky jako jsou novinky ve výzkumu léčby roztroušené sklerózy, lécích, možnostech rehabilitace nebo i léčitelství a zdravé výživy“, popisuje činnost organizace předsedkyně Rosky Přerov Irena Hrubá.

Sdružení v Přerově provozuje Infocentrum pro zdravotně postižené, které je plně bezbariérové a má otevřeno každé pondělí v dopoledních hodinách. Provoz zajišťuje vždy některý z členů Rosky a je zde možnost získat informace z oblasti zdravotní a sociální péče, legislativy, dostat informační materiály nebo zapůjčit odbornou literaturu a rehabilitační pomůcky. Pravidelně probíhá rehabilitační cvičení a plavání – plavecký areál v Přerově je bezbariérový a tedy vhodný i pro lidi s roztroušenou sklerózou.

„Loni jsme mimo jiné uskutečnili celkem tři rehabilitačně-rekondiční pobyty, kde probíhala i hipoterapie. Chceme je uspořádat i v letošním roce. S velkým ohlasem se setkal i Den otevřených dveří, který přilákal širší veřejnost mezi ní i mladé lidi. Například studenti měli zájem o přednášku o roztroušené skleróze. Zájemci se mohli seznámit s naší činností, akcemi i prohlédnout kroniku. Den otevřených dveří se uskuteční i letos, pokračovat budou i pravidelné hipoterapie ve Francově Lhotě,“ přibližuje minulé akce i ty aktuální Irena Hrubá.

V tomto roce se den otevřených dveří bude konat 1. dubna 2008 při příležitosti celostátního Dne roztroušené sklerózy. Dále přerovští Roskaři plánují uskutečnit minimálně dva rekondiční pobyty a množství menších akcí – výstavy, přednášky, výlety apod. Organizace tohoto zaměření se neobejde bez pomoci sponzorů. Ti se hledají v této oblasti mnohem hůře než např. sportovním klubům.

Unie Roska svou činností potvrzuje, že je možné, aby lidé s roztroušenou sklerózou mohli aktivně žít běžným způsobem, navíc vykonává mnoho pozitivního i ve směru odbourávání předsudků veřejnosti vůči lidem s touto nemocí.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz