Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V obci Slapy bylo slavnostně otevřeno nové chráněné bydlení

21. 1. 2008 - PRAHA [Econnect]

Sedm lidí s mentálním postižením najde od února letošního roku domov v novém objektu chráněného bydlení v obci Slapy. Bude jim zde umožněno žít běžným způsobem života jen s minimální mírou asistenční služby. Projekt realizovalo občanské sdružení Portus Praha ve spolupráci s Evropskou unií, Středočeským krajem a sponzory. Na výstavbu domu Na Vyhlídce rovněž přispěl výtěžek z každoroční charitativní Akce cihla.

Občanské sdružení Portus Praha provozuje již od roku 2001 chráněné bydlení v centru obce Slapy, kde byl díky výtěžkům charitativního projektu Akce cihla zrekonstruován objekt bývalé fary. V současné době zde žije 12 občanů s mentálním postižením, kteří jsou vedeni k maximální možné míře samostatnosti. Zdejší den se tedy podobá běžnému stylu života - vaří se, pere, nakupuje, uklízí, chodí nebo i dojíždí do zaměstnání a raduje se z volného času. Namísto toho, aby byly povinnosti a práva klientů vytěsňovány na okraj zájmu, jako tomu bylo v minulosti především v ústavech sociální péče, jsou obyvatelé fary vedeni k začlenění do běžné společnosti. Místní asistenti jim pomáhají jen v situacích, které bez cizí pomoci nemohou zvládnout.

„Jako mentálně postižený je označován člověk, který má IQ nenávratně snížené na jistou hodnotu. Ze zkušeností máme ovšem ověřené, že i mentálně postižený člověk je schopný učit se a rozvíjet a to především v rámci své sociální role ve společnosti, pokud jsou mu k tomu vytvořeny vhodné podmínky. Má také stejná lidská práva jako všichni ostatní, která mu musí být poskytovatelem sociální služby zaručena,“ říká Jiří Sobek, předseda výboru o. s. Portus Praha.

V areálu fary byla též zřízena chráněná dílna na výrobu nakládaných hermelínů a utopenců, v níž řada klientů pracuje. Značku Dobroty s příběhem lze najít na jídelníčku řady restaurací v Praze i okolí. Hermelíny a utopence vyrábějí vlastnoručně lidé s mentálním postižením, do jejichž životního příběhu patří například odchod z ústavu do chráněného bydlení. Příběh integrace v obci Slapy ale pokračuje.

Ve středu 16. ledna 2008 byla ve Slapech slavnostně otevřena nová budova chráněného bydlení Na Vyhlídce, kam se bude v blízké době stěhovat celkem sedm lidí s lehčím mentálním postižením.

Bude se jednat o tři nejsamostatnější klienty z bývalé fary. Další čtyři byly vybráni na základě tzv. zkušebních pobytů. Důležitým faktem je, že rozsah odborné asistence má být Na Vyhlídce daleko menší než na Faře. Zatímco na Faře funguje asistenční služba 24 hodin denně, Na Vyhlídce tomu má být po zkušební době pouhých pět až šest hodin. Každý klient bude mít též k dispozici vlastní plně vybavenou bytovou jednotku - s kuchyní, sociálním zařízením apod.

„Myšlenka výstavby domu Na Vyhlídce dostala reálnější podobu v roce 2005, kdy byl z výtěžku charitativní Akce cihla zakoupen pozemek v katastru obce Slapy. Samotné dokončení stavby vyvrcholilo ve středu 16. ledna, kdy se byl za účasti zástupců kraje, obce a partnerů projektu slavnostně otevřen nový dům. Akce se zúčastníl i dlouholetý patron Akce cihla, houslový virtuos Jaroslav Svěcený,“ uvedl manažer projektu domu Na Vyhlídce Michal Hartl.

Na financování stavby se výrazně podílela Evropská unie v rámci Společného regionálního operačního programu. Zahájení provozu chráněného bydlení je součástí Grantového schématu Společného regionálního operačního programu „Podpora sociální integrace ve Středočeském kraji“.

O. s. Portus Praha je na veřejnosti známé především díky organizaci osmi ročníků celostátní benefiční sbírky Akce cihla, která dnes probíhá v 25 městech ČR. V rámci Akce cihla se v závěru loňského roku uskutečnila již pátá Aukce výtvarných děl známých i začínajících umělců. V pražském paláci Žofín fandové umění za stovku děl zaplatili bezmála půl milionu korun. Aukce děl, které nebyly v dražbě prodány, stále pokračuje na internetové adrese www.galerie-vltavin.cz až do 31. 1. 2008.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz