Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Febiofest: festival přátelský k divákovi

18. 1. 2008 - Praha [FEBIOFEST]

Audio obsah

Etablovat Febiofest na mapě prestižních mezinárodních filmových přehlídek jako plnoformátový mezinárodní festival: to je cílem nového programového vedení v podobě Hany Cielové a Štefana Uhríka. Druhou hlavní ambicí je upevnění orientace festivalu především na diváka. „Audience friendly“, čili „přátelský k divákovi“ by mohlo být jakýmsi mottem nadcházejícího ročníku.

Febiofest 2008 mapuje současné filmové dění prakticky ve všech zemích světa, přičemž značná část filmů dokonce pochází z uplynulého roku. Programová skladba XV. Febiofestu se nebude od posledního ročníku radikálně měnit, ale bude ještě výrazněji orientovaná na hrané filmy. Dokumenty nebo krátké filmy se v ní objeví jen naprosto výjimečně.

Už tradičně nabídne XV. Febiofest 2008 neopakovatelná setkání s významnými tvůrci současného světového filmu v KINĚ OSOBNOSTÍ. Každý den představí festival v miniportrétech čtyři snímky slavných režisérů nebo stejně proslavených hereckých osobností. V uplynulých letech to byli například Claudia Cardinale, Otar Ioseliani, Hal Hartley, Roman Polanski, Claude Lelouch, Julia Jentschová, Ivan Passer, István Szabó, Andrej Končalovskij, Volker Schlöndorff, Tsai Ming-liang, Tom Tykwer, Armin Mueller Stahl, Nikita Michalkov, Carlos Saura, Bruno Dumont a Béla Tarr. Letošní festival poctí svou návštěvou například švédský režisér Roy Andersson, jehož poslední dva hrané snímky Písně z druhého poschodí a Ty, který žiješ patří k tomu nejosobitějšímu a nejoriginálnějšímu v současném autorském filmu. Slovenská neděle v Kině osobnosti by měla patřit jedné z nejvýraznějších hereček československé kinematografie Magdě Vašáryové. Další jména festival zveřejní postupně.

A jaká bude další nabídka festivalu? V sekci ASIJSKÉ PANORAMA Febiofest nabídne celé jedno kino exkluzivní kolekci filmů, které díky své inovativnosti a originalitě patří k ozdobám všech světových festivalů. KINO LATINSKÉ AMERIKY přináší zase žhavé novinky z kontinentu, který v uplynulých letech přežívá největší filmařský boom. Sekce představí nejen snímky z tradičně silných zemí jako Argentina, Brazílie nebo Mexiko, ale také filmy zastupující menší, ještě donedávna spíš exotické kinematografie Chile, Kolumbie nebo Uruguaye.

KINO SEVERU uvede pod názvem COOL AND CRAZY (vycházejícím z jednoho z vybraných filmů) u nás zatím největší retrospektivu současné norské kinematografie. Norskou retrospektivu doplní miniportrét současné estonské kinematografie ESTONSKÁ EXPLOZE, jenž představí několik snímků z této malé severské země, která se najednou začala prosazovat na prestižních filmových akcích. Sekcí pro opravdové fajnšmekry a hledače náročných filmových zážitků bude bezesporu sekce KINO EXTRÉMŮ, kde se setkají odvážné experimenty všeho druhu. Připraveno je i kino věnované gay a lesbickým filmům: sekce JINÝ BŘEH patří od svého zařazení do programu Febiofestu k těm nejnavštěvovanějším a diváci se mohou těšit na kolekci snímků, které nahlížejí na problematiku jiné sexuální orientace z různých úhlů pohledu. BRITSKO-AMERICKÉ PANORAMA představí nejnovější filmy z anglicky mluvících zemí. V této sekci budou nejvíce zastoupeny novinky, které po festivalu vstoupí do české distribuce. Febiofest by měl být i nadále tím pravým filmovým svátkem, jenž otevře distributorům nových filmů cestu do všedních dnů v kinech během celého roku.

Novinkou letošního Febiofestu bude kino věnované americkému nezávislému filmu. V sekci AMERIČTÍ NEZÁVISLÍ budou uvedeny novinky z tvorby filmařů, které více než sláva a úspěch v Hollywoodu zajímá upřímnost a síla vlastní umělecké výpovědi. KINO EVROPSKÝCH MISTRŮ přinese nejnovější díla uznávaných osobností evropského autorského filmu.

Divácká porota vybere nejlepší mladý evropský film

Výrazné oživení filmové tvorby zejména ve východní části Evropy podtrhuje další sekce NOVÁ EVROPA věnovaná tvorbě mladých filmařů starého kontinentu. Právě z této sekce, ale ne pouze z ní, vychází novinka letošního festivalu – cena udělovaná třiatřicetičlennou porotou. Festival si nevybral cestu tzv. odborných porot, kde kolegové hodnotí práci svých kolegů, ale revoluční řešení: vybraných 16 evropských filmů bude hodnotit speciální porota, složena z 33 vybraných diváků různých profesí a věku. Tato porota vybere nejlepší mladý evropský film. Tvůrce vítězného filmu obdrží finanční odměnu ve výši 5000 eur, která mu usnadní práci na dalším díle. Stejná suma 5000 eur bude ve formě zakoupení práv a kopie směrovat k tomu, jenž se rozhodně snímek uvést do našich kin. Diváci tedy rozhodnou o tom, co doporučují k shlédnutí ostatním návštěvníkům kin!

Zájemci o členství v porotě se můžou sami přihlásit www.febiofest.cz, kde se také dozví podrobnější informace. Ze zájemců pak bude složená porota tak, aby co nejlépe odrážela věkovou i sociální strukturu obyvatel naší země. Do čela poroty jmenuje ředitel festivalu českou osobnost, která ovšem hlasovat nebude a právo uplatnit svůj hlas bude mít pouze v případě, kdyby došlo k rovnosti bodů.

Tvorba pro děti i němé filmy

Chybět nebude ani sekce věnovaná filmům pro děti a mládež FEBIOFEST JUNIOR, jejíž část tvoří jako doplněk k národním retrospektivám snímky z Norska a Estonska. V obou těchto severských zemích je totiž tvorbě filmů pro děti věnována velká pozornost. Dopolední představení těchto snímků budou určena jak školám, tak běžným divákům.

Ve spolupráci s NFA a Slovenským filmovým archivem uvede Febiofest portrét divy němého filmu Poly Negri, v jejíž legendami opředeném životě je snad jasné alespoň to, že se narodila v polsko-slovenské rodině.

Vstupné během festivalu zůstane stejné jako vloni, pod běžnou cenou lístku do kina. Pražská část Febiofestu zve diváky do kina za 79 Kč (ve videosále multiplexu a na Febiofest Junior Fest pouze 39 Kč). Oblíbený Febiofest Music Festival (s cca 50 hudebními skupinami) bude opět přístupný zadarmo.

Kam na Febiofest

PRAHA / 27. 3. -4. 4. 2008
27. 3. 2008: slavnostní zahájení v 19.00 hod. v multiplexu Village Cinemas Anděl (s předáním Ceny Jaromila Jireše udělované ARAS-em).
28. 3. - 4. 4. 2008: filmy Febiofestu ve všech kinosálech Village Cinemas Anděl(12 sálů) + vkině Ponrepo+off-cinema videoprojekce ve speciálním sálu
4. 4. 2008: slavnostní zakončení v 19.00 hod.v multiplexu Village Cinemas Anděl (s předáním Ceny diváků a Cen české kritiky "Kristián 2007").

LIBEREC / 7. 4. - 11. 4. 2008
(kino Varšava, Experiment. studio, Krajská věd. knihovna /zahájení - Varšava: 7. 4. ve 20.00)

HRADEC KRÁLOVÉ / 8. 4. - 11. 4. 2008
(kino Central /zahájení: 8. 4. ve 20.00)

PARDUBICE / 9. 4. - 13. 4. 2008
(multikino Cinestar / zahájení : 9. 4. ve 20.00 hod.)

ČESKÉ BUDĚJOVICE / 10. 4. - 13. 4. 2008
(kino Kotva / slavnostní zahájení v kině Kotva: 10. 4. ve 20.00 hod.)

BRNO / 14. 4. - 18. 4. 2008
(kino Scala, kino Art I, kino Art II. / slavnostní zahájení: 14. 4. ve 20.00 hod. )

OLOMOUC / 15. 4. - 18. 4. 2008
(kino Metropol / slavnostní zahájení: 15. 4. ve 20.00 hod. )

OSTRAVA / 16. 4. - 18. 4. 2008
(kino Art / slavnostní zahájení: 16. 4. ve 20.00 hod.)

ZLÍN / 17. 4. - 20. 4. 2008
(multikino / slavnostní zahájení v multikině Zlaté jablko: 17. 4. ve 20.00 hod.)

Závěrečný den Febiofestu: 19. 4. 2008 (sobota)
(vybrané okresní město - zatím v jednání)

31. 3. 2008 – 30. 4. 2008: Febiofest v osmi největších slovenských městech (více na www.asfk.sk)


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz