Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pupova jízda připomene tragickou smrt propagátora městské cyklistiky Jana Bouchala

15. 1. 2008 - PRAHA [Econnect / Auto*Mat]

V lednu letošního roku uplynuly dva roky od tragické smrti Jana "Pupa" Bouchala, významného propagátora městské cyklistiky a předsedy občanského sdružení Oživení. Při cestě domů z práce jej 6. ledna 2006 jedoucího na kole srazil automobil. Vzpomínková akce proběhne tento ve čtvrtek 17. ledna.

V 17:45 odstartuje z náměstí Jiřího z Poděbrad pravidelná pražská cyklojízda, která bude směřovat do Sněmovní 7. Odtud, od bývalé kanceláře Oživení, v 18:30 vyrazí cyklistický průvod, který bude kopírovat poslední cestu Jana Bouchala z práce domů. V 19 hodin se cyklisté i pěší shromáždí na místě tragické dopravní nehody - nebezpečné křižovatce na Nábřeží kapitána Jaroše.

Předseda občanského sdružení Oživení a koordinátor Auto*matu Jan Bouchal, mezi přáteli a spolupracovníky též znám pod přezdívkou Pup, zemřel ve věku třiceti let ve čtvrtek 12. ledna 2006. V pátek 6. 1. večer jej srazil a smrtelně zranil automobil. Jan Bouchal v Oživení koordinoval iniciativu Auto*mat, zaměřenou na redukci automobilové dopravy a podporu cyklistické, pěší a hromadné dopravy. Bouchal patřil mezi pravidelné účastníky čtvrtečních cyklojízd - manifestací za práva a větší bezpečnost cyklistů. Podílel se na vzniku projektu Bezpečné cesty do školy.

V Praze je Jan Bouchal znám z protikorupčních projektů a byl neformálním leaderem Aliance Bezkorupce, koalice občanských sdružení za větší transparentnost státní správy a samosprávy. Na protikorupčních projektech pracoval od konce devadesátých let. Od té doby také pomáhal pražským občanským sdružením z koalice SOS Praha s medializací jejich problémů z oblasti životního prostředí a územního plánování.

Proč cyklojízdy?

Cyklojízdy jsou spanilé barvité jízdy cyklistů, koloběžkářů, bruslařů a dalších bezmotorových prostředků městem, které vyvolávají v ulicích vlnu pozornosti. Pražské cyklojízdy jsou především oslavou svobodného pohybu po městě, festivalem, setkáním, příležitostí zažít pražské ulice na chvíli jinak. Jsou také podnětem k širší diskusi o cyklistice jako o zdravém a ohleduplném způsobu dopravy po městě, a zároveň jasnou podporou a silným argumentem pro ty, kdo za městskou cyklistiku lobbují na magistrátu a dalších úřadech.

Cyklojízdy se pohybují pomalým tempem po nenáročné trase, aby se mohly zúčastnit i děti a fyzicky méně zdatní lidé. Jsou bezpečné - cyklojízda vytváří bublinu, která chrání své účastníky před automobily.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz