Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nosticův palác ožije divadelním festivalem autorské tvorby

14. 1. 2008 - PRAHA [Econnect]

Až do 18. ledna probíhá v Malém Nosticově paláci na Kampě (bývalém divadle Nablízko) již druhý ročník festivalu autorského herectví. Diváci tak mají možnost vstoupit do světa autorského divadla a shlédnout, kudy se dnes ubírá tento svébytný typ tvorby, ale rovněž se zúčastnit několika workshopů. Festival s mezinárodní účastí pořádá Katedra autorské tvorby a pedagogiky DAMU, Spolek Richelieu a Spolek posluchačů, absolventů a přátel DAMU.

Festival Autorská tvorba na blízko II. je pozváním nejen k nahlédnutí do zákulisí netradičních způsobů hry a herectví, rozvíjených na Katedře autorské tvorby a pedagogiky (KATaP) DAMU, ale také k vlastnímu ozkoušení si psychosomatických disciplin studovaných na KATaP v rámci otevřených dílen vedených interními pedagogy.

Dramaturgický koncept se totiž mimo jiné skládá též z odpoledních, veřejnosti otevřených seminářů. Uskuteční se tak například dílna Dialogického jednání, Pohybu a hry s maskou nebo dílna Autorského čtení, v rámci níž si mohou účastníci sami přečíst vlastní texty a vyslechnout si odborné komentáře a připomínky prof. Ivana Vyskočila a dalších. Po dílnách následují ukázky nehotových scénických tvarů studentů, večer pak prezentace autorských představení jak studentů, tak pedagogů KATaP - Přemysla Ruta, Michala Čunderle nebo Jarky Pokorné.

Katedru autorské tvorby a pedagogy založil a donedávna vedl herec a spisovatel prof. Ivan Vyskočil. Sám festival otevře svou dílnou Dialogického jednání, jednou z hlavních disciplín studia na Katedře autorské tvorby. Dialogické jednání představuje praktickou experimentaci s elementárními principy hry, dramatické tvorby a nepředmětného herectví. Uskutečňuje se formou individuálních vystoupení jednotlivce v prázdném prostoru a v situaci „veřejné samoty“ (tj. před zraky druhých) a sleduje zákonitosti autentického a spontánního jednání na veřejnosti.

Na středeční večer festivalu jsou přizváni hosté Jarek Kaczmarek a Gwidon Cibulski z Polska s představením Bluesové příběhy a Jacek Halas s dziadovskými baladami pod titulem Hodiny odbíjí.

V pátek 18. ledna se uskuteční kulatý stůl, na němž se bude debatovat o pedagogických zkušenostech s vedením disciplín KATaP mimo jejich domovské prostředí, a diskuse o shlédnutých představeních celého festivalu. V rámci festivalu se uskuteční též výstava knižních ilustrací Veroniky Hrčkové. Vše završí společný závěrečný večírek.

„Pojem autorské herectví vyjadřuje alternativu k tradičnímu interpretačnímu způsobu herectví, které bývá běžné v kamenných profesionálních divadlech. Pojmem autorství pak máme při zdejším studiu na mysli výchovu k autorské osobnosti, k autorskému a tedy zodpovědnému postoji nejen na jevišti. Nejde o to vychovat herce, ale o studium skrze herectví, tedy díky různým disciplínám vést studenty k osobitému projevu, nalézt a rozvíjet jejich vlastní talent, a ten nemusí být vždy jen divadelní..."

"Díky takovému konceptu se na katedře potkávají lidé z rozličných oborů, ať již uměleckých čí zdánlivě s uměním zcela nesouvisejících. Festival je tak příležitost uceleně shlédnout tvorbu vznikající při katedře, představit ji širší veřejnosti, společně ji reflektovat, tedy vést o ní řeč. Vedle studijní příležitosti je to samozřejmě také příležitost společenská,“ řekla k chystanému festivalu jedna z organizátorek Michala Pohořelá.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz