Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Malejovický dům

3. 1. 2008 - PRAHA [Můžeš]

Když přijedete do malé vesničky Malejovice, asi 5 km od Uhlířských Janovic, najdete zde krásně zrekonstruovanou budovu bývalé školy, která je první částí budoucího dětského hospice.Slouží zatím k respitní (odlehčovací) péči. Nabízí tzv. asistovanou rodinnou rekreaci rodinám, jejichž dítě trpí život ohrožující nebo silně omezující chorobou. Při ní se lidé, kteří o ně pečují, mohou o péči s někým podělit, aby mohli nabrat sílu.

Nemocné či těžce postižené děti, které do Malejovic se svými rodiči a zdravými sourozenci přijíždějí, zde nacházejí spoustu „obyčejných“věcí, od kterých je nemoc a opakované pobyty v nemocnici odřízly. Malejovický dům totiž žije životem obyčejné velké domácnosti. V přízemí najdete příjemnou jídelnu s krbem, kde se nejen společně jí, ale také se tu hrají hry nebo se zpívá při kytaře a harmonice. V prvním patře je veliká knihovna s několika počítači, promítací místnost, zatím provizorní kaple a prostorná herna, ze které je nadšené každé dítě. V prvním patře i podkroví se pak nacházejí pokojíky pro malé i velké klienty.

K malejovickému domu patří také kočka s koťaty, psi Míša a David, poník Betynka a koza Kateřina. Všechna zvířata jsou dětmi velmi milována. Již mnoho let se zde také o prázdninách koná letní tábor pro děti, které mají vážnou nemoc či postižení nebo prošly náročnou léčbou, ale i pro jejich zdravé sourozence a kamarády. A pokud chtějí mít děti své rodiče na táboře s sebou, přijíždějí všichni společně.

Ubytovna Klíčku

Jak se rodiče o možnostech, které malejovický dům nabízí, dozvědí? Klíček o sobě dává vědět na webových stránkách www.klicek.org a www.detivnemocnici.cz a vydává materiály o dětech v nemocnici – v letošním roce probíhá již od 1. června informační a osvětová kampaň s názvem Nezůstat sám, jejímž cílem je přispět ke zkvalitnění péče o děti v nemocnicích, která vyvrcholí koncem prosince vydáním Průvodce po dětských nemocničních odděleních v ČR.

Nejvíce rodičů se však o malejovickém domě dozví na ubytovně Klíčku ve FN Motol v Praze. Ubytovna se nachází v pátém patře ubytovny sester v areálu motolské nemocnice. Čítá pouze čtyři pokojíčky (celkem osm lůžek a několik přistýlek), malou kuchyňku, příslušenství a ještě jednu koupelnu, která slouží jako prádelna a sušárna.

Vzhledem k tomu, že na rozdíl od ubytovny nemocniční, která ubytuje k dítěti pouze jednoho rodiče (v případě, že druhý rodič na ubytování trvá, je mu nabídnut „nadstandard“ za 600 Kč za noc), na ubytovně Klíčku byste potkali nejen maminky a tatínky (často oba společně), ale i sourozence, babičky, dědečky, tety, a dokonce i kamarády nemocných dětí. Pokud je místo (což je často velký problém), je jedinou podmínkou ubytování skutečnost, že ubytovaný doprovází dítě hospitalizované v motolské nemocnici.

Na ubytovnu Klíčku se vracejí zavzpomínat i rodiče, jejichž dítě již bylo z nemocnice propuštěno, ale dochází tam na časté či méně časté kontroly. A na ubytovně se také dozvídají, jak pokračuje budování dětského hospice (neboť ten by měl být schopen poskytovat i péči terminální, tj. intenzivní ošetřovatelskou péči umírajícímu dítěti, což bude v Malejovicích ve větším měřítku možné až po vybudování nové ošetřovatelské jednotky, která bude stát za respitním domem a bude s ním spojena chodbou), a hlavně to, že mohou už teď přijíždět do Malejovic na asistované rodinné rekreace, kde jim s péčí o děti personál pomůže a kde mohou své starosti svěřit lidem, kteří se problematice nemocných dětí věnují již více než patnáct let a v mnoha věcech mohou poradit.


Helena Chvátalová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz