Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Národopisné muzeum Plzeňska přichystalo výstavu betlémů

21. 12. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Do 27. ledna 2008 lze shlédnout ve Výstavním sále Národopisného muzea Plzeňska na náměstí Republiky 13 výstavu vánočních betlémů. K vidění budou betlémy háčkované, paličkované, keramické i dřevěné. Výstavu doplňuje expozice v obchodním centru Olympia v Plzni Černicích.

Nejen na území Česka dotváří poezii vánočních svátků tradiční modely betlémů. Dnes rozšířenému zvyku zdobení vánočního stromečku totiž předcházelo od 16. století právě vystavování betlémů. Betlémy se vystavovaly nejdříve v kostelích, kde se kolem statického výjevu zrození malého Ježíška provozovaly i různé hry a zpěvy, později se rodinnými betlémy pyšnili i měšťané. Od nich přešly do lidového prostředí.

Nové přírůstky ve sbírkách Národopisného muzea Plzeňska Západočeského muzea v Plzni dokládají, že tato tradice je stále živá. V rámci zdejší výstavy současných plzeňských tvůrců, která běží od druhého prosincového týdne, mohou návštěvníci vidět betlémy háčkované, paličkované, keramické i dřevěné. Návštěvníci se mohou seznámit také s keramickou prací plzeňského výtvarníka Antonína Lněničky, s tradičními vyřezávanými dřevěnými betlémy Jiřího Blahůtky, ale také s díly s vánoční a duchovní tématikou výtvarnice Západočeského muzea v Plzni Ludmily Kristové. Výstava probíhá ve Výstavním sále Národopisného muzea Plzeňska na náměstí Republiky 13. až do 27. ledna 2008.

Část sbírkového fondu betlémů pod názvem „České betlémy“ mohou do 6. ledna Plzeňané shlédnout rovněž v Obchodním centru Olympia v Plzni Černicích. Tato výstava je doplněním výstavy v Národopisném muzeu. Výstava představuje část fondu betlémů z počátku 20. století. Návštěvník uvidí mimo jiné přenosné betlémy, ale také zasklené, dřevěné nebo keramické. Za zmínku stojí přenosný mechanický betlém z roku 1913 -1923, který zhotovil plzeňský řezbář Karel Nosek. Dále chodský rozkládací betlém s prvky točenými a modelovanými z hlíny – keramický Heidlerův betlém. Výstava je doplněna soubory figurek a prvků řezaných ze dřeva, malovaných klihovými a olejovými barvami.

V rámci předvánoční doby připravilo Národopisné oddělení Západočeského muzea v Plzni rovněž stálou expozici tradiční vánoční výzdoby v lidových světnicích. Ke shlédnutí jsou ozdobené vánoční stromky, jak v lidovém, tak v městském prostředí, ukázky obchůzkových postav Lucie nebo čerta a připraven je i podrobný výklad týkající se vánočních zvyků.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz