Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Padesát mladých umělců se sérií workshopů a vystoupení projektu Arte diem nadchlo Island

18. 12. 2007 - PRAHA [Econnect]

"Ahoj Hveragerði, my jsme Arte diem, přišli jsme sem z 19 zemí světa a teď vám ukážeme, co jsme si pro vás připravili. Hlavním důvodem, proč to děláme, je, že bychom chtěli dát vědět, že ne na všech místech planety se mají lidé stejně dobře jako my v Evropě, a na druhou stranu že i kultura ostatních národů je nesmírně bohatá," tak uvítal obecenstvo Antonio Perez Cordero, jeden z organizátorů mezinárodního projektu Arte diem. Cílem tohoto setkání mladých umělců je šířit mír a porozumění mezi národy neformální cestou tance, divadla a hudby. Vloni ho hostila izraelská Heifa a pro letošek se přesunul na Island.

Představení v Hveragerði, na festivalu Květinových dnů, bylo jedním ze tří, které Arte diem za svůj třínedělní pobyt na Islandu podnikli. Během dvouhodinového programu se na pódiu nejdříve objevili hráči na perkuse, jejichž arabské a africké rytmy rozpohybovaly nohy nejednoho diváka. Poté rozum až zůstával stát nad energií a ohebností tanečnic afrických tanců a pro zklidnění následovalo i několik divadelních scének k pobavení i zamyšlení. K závěrečnému hraní na bubny se pak přidali islandští tanečníci break dance. Málokdo by hádal, že se nejedná o profesionální vystoupení, ale dobrovolnickou letní aktivitu, a že vše bylo nacvičeno doslova během několika dní.

Každý z asi 40 účastníků si totiž mohl vybrat workshop, kterého by se rád, vždy pod vedením některého z lektorů, zúčastnil. Kromě již zmiňovaných workshopů (divadlo, tanec, hudba) to byl ještě výtvarný a mediální workshop. Zatímco produkty výtvarného (malování na kameny, sochy vyrobené z odpadu nalezeného v okolí) zdobily městský park ve Hveragerði, množství textů a fotografií se objevovalo na webových stránkách jakožto produkt mediální skupiny, jejíž členové rovněž pořizovali filmové záznamy vystoupení.

"Představení ve Hveragerði, bylo asi nejlepší z těch, co jsme na Islandu udělali. Jednoznačně proto, že jsme tam byli nejvíce svázáni s místní komunitou, ale výborné bylo i vystoupení v Keflavíku na festivalu Světla noci, tam s námi totiž bubnoval i Pap, původem Senegalec s africkými rytmy v krvi, což bylo na atmosféře rozhodně znát," popisuje dojmy z představení Perez Cordero.

Kromě zmiňovaných místních festivalů a vystoupení ve školách a školkách však Arte diem oživili i Reykjavíckou kulturní noc, největší letní festival v hlavním městě. Skupinka mimů, rozesmávala návštěvníky festivalu, malá sekce zdobila jejich tváře rozličnými ornamenty, diváci mohli naslouchat víření bubnů, ale mohli se rovněž stát účastníky, neboť lektorka tanečního workshopu, Sonia Sampayo ze Španělska, vedla tentokrát svou aktivitu přímo na jednom z reykjavíckých náměstí.

Celý projekt Arte diem byl Islandskou veřejností vřele přijat a splnil tak hlavní cíl, který si vytyčil a tím bylo seznamování s kulturou celého světa. Kromě toho díky tvoření uměleckých děl z odpadu a hraní na nástroje (jak nikdy bubeníci neopomněli připomenout) "z recyklačního střediska" i upozornil na možnosti opakovaného využití odpadů.

Arte diem, pořádaný každoročně od roku 1999, je jednou z vlajkových lodí mezinárodní organizace Youth Action for Peace založené již v roce 1923, která pracuje jako zastřešující instituce pro 17 členských organizací většinou z Evropy, ale i Izraele nebo Indie, zatím bez zástupce z ČR. Hlavní náplní jsou mezinárodní výměny mládeže, dobrovolnictví, pořádání seminářů a vydávání publikací. V roce 2006 se projektů jejích členských či partnerských organizací zúčastnily 4000 lidí z celého světa.

"O místě konání příštího Arte diem, není ještě definitivně rozhodnuto, ale zatím se zdá nejpravděpodobnějším kandidátem Vietnam", prozrazuje přípravy na příští rok Perez Cordero. Ať už však bude místo konání kdekoli, mohou se Arte diem 2008 rovněž skrze některou z vysílajících dobrovolnických organizací (např. Duha, INEX-SDA) zúčastnit i dobrovolníci z ČR.


Michal Řepík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Řepík

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz