Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Získat evropské peníze na dopravu nemusí být snadné

14. 12. 2007 - BRNO [Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu / Econnect]

Děti Země a další ekologické organizace již nyní evidují dvanáct dopravních staveb, které mohou mít potíže při získání financí z Operačního programu Doprava. Příčinou těchto potíží může být fakt, že nemusí splnit potřebné přísné požadavky Komise.

Program sice umožní do roku 2013 čerpat kolem 150 miliard korun, ale získat souhlas pro financování těchto dvanácti projektů v objemu 118 miliard korun může být obtížné. Zůstává tak otázkou, zda bude společensky účelné je stavět bez ohledu na efektivnější alternativy. „Překvapuje mě to obrovské nadšení mnohých politiků, jak snadno by k nám měly z Bruselu přitéct peníze na řadu rozmařilých dopravních staveb, když je v preambuli tohoto programu jasně uvedeno, že o každém projektu bude Komise zvlášť rozhodovat,“ upozorňuje Miroslav Patrik z Dětí Země.

Mezi dvanácti spornými projekty je deset silnic a dálnic, odsun železničního nádraží v Brně a plavební stupeň Děčín, který je pro Děti Země zcela nepřijatelný vůbec. Naproti tomu moderní nádraží Brno podle nich určitě potřebuje, avšak komfortně a levněji v centru města a ne na periférii. „Také nemůžeme souhlasit s výstavbou dálnice D3 přes rekreační oblast Posázaví, silnice R52 z Pohořelic do Mikulova přes území soustavy NATURA 2000 a CHKO Pálava a silnice R49 od Fryštáku na Slovensko přes Přírodní park Vizovické vrchy,“ vyjmenovává Patrik silniční stavby, které jsou podle něho příliš drahé, dopravně a ekonomicky neefektivní či mají zásadní ekologické dopady. Všechny ale mají zpracované reálné alternativy.

U zbývajících sedmi silničních staveb jsou předloženy jen jiné trasy, které omezí negativní vlivy aut a přitom neničí krajinu. Je to severozápadní okruh Prahy ve variantě Ss, dále silnice R35 vedená jižně od CHKO Český ráj a silnice R55 na Slovácku v trase mimo Ptačí oblast Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví. „Příprava těchto dvanácti projektů bude v součinnosti s úředníky Komise občanskými sdruženími monitorována s cílem prosadit předložené alternativy a ekologičtější trasy,“ dodává Patrik nakonec.

Schválený Operační program Doprava pro léta 2007-13 obsahuje indikativní seznam 96 dopravních projektů v celkovém objemu 22.476,8 miliónů Euro (tj. asi 585 mld. Kč). K dispozici je ale jen 5.774,1 miliónů Euro (tj. si 150 mld. Kč), což je téměř 26 % z celkového objemu peněz. Zbytek si musí Česká republika zajistit z veřejných či soukromých zdrojů.

Seznam 12 sporných projektů v Operačním programu Doprava podle Dětí Země:
Průjezd uzlem Brno, R1 Ruzyně – Březiněves, R52 Pohořelice – Mikulov, státní hranice, D1 Kývalka – Černovická terasa (rozšíření), R55 Napajedla – Uherské Hradiště, R55 Uherské Hradiště – Hodonín jih, Výstavba plavebního stupně Děčín, D3 Praha – Nová Hospoda (Mezno), R49 Fryšták – Zádveřice, R49 Zádveřice – státní hranice, R55 Hodonín jih – D2, R35 Turnov – Úlibice.

Z hlediska stavu přípravy jsou nejdále tyto tři projekty:
a) odsun železničního nádraží v Brně s územním rozhodnutím,
b) silniční okruh Prahy v SZ části před vydáním územního rozhodnutí a
c) silnice R52 Pohořelice – Mikulov se zpracovanou dokumentací pro vydání územního rozhodnutí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz