Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Betlehemské svetlo sa vďaka skautom rozhorí v stovkách miest

13. 12. 2007 - BRATISLAVA [Changenet]

Už osemnásty rok sa k tisíckam ľuďom na Slovensku dostane Betlehemské svetlo, symbol symbol pokoja a mieru odpálený v Bazilike Narodenia Pána v Svätej zemi. V sobotu 15. decembra slovenskí skauti odpália vo Viedni plamienok z Betlehema a v priebehu nedele 16. decembra ho doručia po 20 železničných tratiach do 300 miest a obcí na Slovensku. Až do Štedrého dňa ho budú roznášať do ďalších desiatok okolitých miest a obcí, ktoré nemajú vlakové spojenie.

Svetlo z večného plameňa z miesta rodiska Ježiša Krista odpálila už 26. novembra 2007 desaťročná Elizabeth Nemec z hornorakúskeho mesta Bad Ischl a špeciálnym lietadlom ho prepravila do Linzu a do Viedne. Ďalšieho šírenia Betlehemského svetla sa už tradične ujali rakúski skauti, od ktorých si v sobotu 15. decembra na ekumenickej slávnosti vo viedenskom kostole Gustava Adolfa preberú plamienok skautské delegácie zo Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, Talianska a ďalších európskych štátov. Slovensko budú zastupovať skauti z Bošian, Partizánskeho, Bratislavy, Trnavy a ďalších slovenských miest. Svetlo prenesú do Bratislavy a v sobotu 16. decembra 2006 o 19.30 hod. počas sv. omše vo Františkánskom kostole Zvestovania Pána ho slávnostne privítajú na Slovensku. Svetlo prinesú ako obetný dar a na záver bohoslužby ho požehná františkánsky kňaz.

V ten istý deň, v sobotu 15. decembra o 19. hodine, ho v Prezidentskom paláci na Hodžovom námestí prijme aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

V nedeľu 16. decembra od skorého rána sa rozbehnú vlaky so skautskými posádkami, ktoré budú šíriť Betlehemské svetlo po celom Slovensku. V priebehu dňa ho doručia po 20 hlavných i vedľajších železničných tratiach do 300 miest a obcí, od Kútov na západe až po Čiernu nad Tisou na východe republiky. „Postupne na celom území Slovenska budeme v jednotlivých mestách zažínať svetielka ako články reťaze, aby sme krátko pred polnocou vytvorili Reťaz svetla a symbolicky tak spojili celé Slovensko,“ opisuje priebeh akcie jej koordinátorka Katarína Dunajská zo Slovenského skautingu.

Na staniciach už budú čakať skauti s lampášmi a až do Štedrého dňa ho budú distribuovať v jednotlivých mestách a obciach do tisícok kostolov a farností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, odpaľovať ho veriacim na predvianočných sv. omšiach a pobožnostiach alebo ho doručia priamo do domácností. Roznesú ho i do ďalších miest a okolitých dedín, ktoré nemajú vlakové spojenie, aby sa dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí.

„Malý plamienok, odpálený v Bazilike Narodenia Pána, sa odovzdáva osobným odpálením plamienka zo sviečky na sviečku, z ruky do ruky. Všetky tieto svetielka majú svoj pôvod v tom prvom, počiatočnom, a je priam až neskutočné, že sa dostanú k miliónom ľuďom v Európe i na Slovensku, že dokážu v človeku vznietiť prejav ľudskej lásky a spolupatričnosti aj s ľuďmi, s ktorými sa v živote nestretol, ktorých nepozná. Je to pre nás hmatateľný symbol, aby sme vytvárali pokoj a mier v našom vnútri, v našich životoch i v našom okolí. Aby sme tak šírili pokoj a porozumenie do sŕdc aj ďalších ľudí,“ vysvetľuje K. Dunajská. „Chceme, aby posolstvo z Betlehema zavítalo počas týchto Vianoc aj k ľuďom, ku ktorým sa doteraz nedostávalo. Aj v roku 2007, keď skauti na celom svete oslavujú 100 rokov skautingu, odovzdáme tisícom ľudí okolo nás s plamienkom z Betlehema aj časť z nášho srdca. Naším cieľom je, aby každá skautská skupina odpálila plamienok 100 ďalším ľuďom a symbolicky ich obdarovala 100 srdciami,“ dodáva.

V nedeľu 16. 12. 2007 o 10. hodine zástupcovia Slovenského skautingu odovzdajú Betlehemské svetlo poľským harcerom na hraničnom priechode v Lysej Poľane. V poľskom skautskom centre Glódowka sa zúčastnia slávnostnej omše prijatia Betlehemského svetla v Poľsku. Plamienok i tentokrát - už po 14. rok - bude žiariť z pomyselnej strechy nad Slovenskom na najvyššie položenom pracovisku v Observatóriu SAV na Lomickom štíte, kam ho už tradične vynesú popradskí skauti.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz