Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Olomoucká Charita má novou lékařskou ordinaci pro lidi bez domova

12. 12. 2007 - OLOMOUC [Econnect]

Charita v Olomouci má od minulého týdne novou ordinaci praktického lékaře, která bude sloužit lidem bez domova. Otevřena byla ve čtvrtek 6. prosince v prostorách charitního azylového domu Samaritán ve Wurmově ulici v Olomouci. V hanácké metropoli žije podle odhadů okolo 500 bezdomovců.

Olomouc je po Praze teprve druhým městem u nás, kde existuje ordinace praktického lékaře pro lidi bez domova. Tito doposud museli využívat lékařských ordinací v běžných zdravotnických zařízeních, což mnohé odrazovalo od návštěv lékaře a to i v případech akutní potřeby. Nyní by tedy mělo dojít v tomto směru ke zlepšení současné situace. Lidé bez domova totiž skutečně nutně potřebují pravidelnou lékařskou péči. Jejich životní situace spojená s životem v rizikových podmínkách a nesprávnou a nepravidelnou životosprávou přispívá velmi ke zvýšené náchylnosti k nejrůznějším chorobám, které v případě neléčení mohou mít velmi závažné následky na zdraví. To potvrzuje i vedoucí charitního azylového domu Samaritán pro lidi bez domova Petr Prinz.

„Hlavním důvodem pro zřízení ordinace je špatný zdravotní stav lidí žijících na ulici. Ti trpí množstvím různých infekcí, parazitů a zánětů. Ale také kumulací řady zanedbaných onemocnění,“ uvádí Petr Prinz.

Ordinaci pomůže alespoň v počátcích lékař Libor Kvapil, který se v ordinaci bude o bezdomovce starat společně s řádovou zdravotní sestrou. „Slíbil jsem, že ordinaci pomůžu rozjet. Nebude to ale vůbec jednoduché, řada klientů totiž nemá žádnou zdravotní dokumentaci, často ani osobní doklady. Ideální by bylo, kdyby se tu střídali dva až tři praktici," uvádí lékař Libor Kvapil ke své nové práci, kde jsou jeho klienty a pacienty lidé bez domova.

Existenci lékařské ordinace pro lidi bez domova v Olomouci podpořil i magistrát krajského města, konkrétně finanční částkou ve výši 400 tisíc korun a stejnou sumou hodlá přispět i v příštím roce. Ordinace začne provozovat běžnou činnost v lednu příštího roku, ale již nyní funguje, zatím spíše v režimu poradenského provozu. Ale lidé v nouzi zde již nyní mohou dostat i potřebné základní léky.

Předpokládané provozní náklady ambulance se odhadují na 1,2 milionu korun. Asi polovinu z této částky se bude snažit Charita v Olomouci získat z grantů, nadací a darů. Podle odhadů nyní v Olomouci žije okolo 500 lidí bez domova. Mnozí z nich nebyli u lékaře již několik let. Čemuž také odpovídá jejich zdravotní stav. Dosud v akutních případech museli vyhledávat pomoc na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci. Nutno dodat, že někteří lékaři bezdomovce odmítali ošetřit. Po jednom z takových případů letos zemřel těsně za branou fakultní nemocnice jeden bezdomovec. Právě tento tragický případ urychlil vybudování nové ordinace určené pro lidi bez domova v hanácké metropoli. Stalo se tak především díky aktivitě olomoucké Charity.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz