Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Do porubské komunity směřuje více než 150.000 korun, lidé je využijí na zlepšení životního prostředí

5. 12. 2007 - OSTRAVA [Econnect / Nadační fond Via Vitae]

Neziskové organizace a neformální sdružení osob z pěti městských částí Ostravy (Poruba, Martinov, Svinov, Pustkovec a Třebovice) mohly do 22. října předkládat projekty Nadačnímu fondu Via Vitae. Fond nyní v 1. grantovém kole Fondu OPORA podpoří čtyři projekty finančními částkami v celkovém objemu 159 400 korun.

Pětičlenná grantová komise složená z občanů zapojujících se aktivně do života ostravské obce hodnotila celkem čtyři projektové záměry, které splnily formální požadavky. Předkladatelé projektů osobně představili své záměry grantové komisi a rovněž se měli možnost osobně poznat s ostatními žadateli. Ocenění získaly všechny z předložených projektů a z celkové částky 200.000 korun uvolněné pro 1. grantovou výzvu putuje do komunity 159.400 korun.

„Jako zástupce občanského sdružení Poruba v grantové komisi Fondu OPORA jsem velmi rád, že první grantové kolo úspěšně proběhlo. Přihlásily se čtyři subjekty, které budou čerpat finance získané jako kompenzace za zhoršené životní prostředí v Porubě,“ říká Petr Konečný, člen hodnotící komise a dodává konkrétně: „Projekty pokrývají širší spektrum oblastí. Oblast informační pokryje interaktivní webový portál Zelenaostrava.cz. Cyklistům udělá radost záměr vybudovat cyklostezku podél Rudné. Řeka Opava se dočká vyčištění a porubské děti budou moci pod vedením odborníků poznat místní floru a faunu.“

Prvním podpořeným je projekt Příroda kolem nás od základní organizace ČSOP Alces, zaměřený na práci s dětmi a mládeží, aktivizaci a rozšíření jejich zájmu o nejbližší okolí a místní životní prostředí. Podporu získal také projekt Cyklostezka Malá Rudná a stromová alej Svépomoc realizovaný základní organizací ČSOP Nová Ostrava, který si klade za cíl informovat a aktivně zapojit komunitu do záměru vybudovat cyklostezku. Projekt ZelenaOstrava.cz realizuje neformální sdružení osob zastoupené Ing. Danielem Klepáčema chce prostřednictvím interaktivního internetového portálu informovat o lokálním životním prostředí. Organizace Junák, přístav Viribus Unitis, bude díky podpoře fondu realizovat projekt Natura 2008, který je zaměřen na současné problémy životního prostředí a jejich řešení. Cílem je vyčištění úseku řeky Opavy.

Fond aktivizující ostravskou komunitu

Fond OPORA, který byl založen v květnu tohoto roku, je určen k podpoře projektů a aktivit, jejichž pomoc se projeví v oblasti životního prostředí a sociálního kapitálu. Konkrétně v tomto 1. grantovém kole jsou podpořeny projekty směřující k lepší informovanosti občanů, otevřenější komunikaci v komunitě, prevenci a k ochraně a obnově životního prostředí.

Po této výzvě budou navazovat další grantová kola, a to tak, aby občané dostali šanci realizovat projekty jak samostatné na stejné téma, tak aby jim bylo umožněno uskutečnit komplexní realizační záměry. Do roku 2010 je plánováno rozdělit na grantech částku přesahující jeden milion korun.

Peníze fondu OPORA spravuje komunitní Nadační fond Via Vitae na základě dohody s občanským sdružením Poruba a jsou vedeny na stejnojmenném transparentním účtu č.1697800036/2400 u e-Banky. Každý občan má tak možnost nakládání s prostředky Fondu OPORA sledovat.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz