Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bangladéš: Tisíce lidí stále čekají na pomoc

30. 11. 2007 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

Dva týdny po ničivém zásahu cyklonu Sidr, který zdecimoval značnou část Bangladéše, se ještě k tisícům lidí nedostala humanitární pomoc. Její rozdělování ztěžuje rozsah katastrofy, která uvrhla do stavu nouze miliony obyvatel jihoasijského státu, poničila infrastrukturu v oblasti a řadu míst zcela odřízla od civilizace. Češi se mohou podílet na pomoci prostřednictvím veřejné sbírky SOS Bangladéš, kterou vyhlásila minulý týden společnost Člověk v tísni.

Nákup a distribuci humanitární pomoci i z příspěvků českých dárců zajišťuje na místě organizace Concern, irský partner společnosti Člověk v tísni. „Concern již stačil v provincii Barisal rozdělit tisíce humanitárních balíků s jídlem, oblečením a dalšími základními potřebami, které nejpostiženějším rodinám poskytnou základní prostředky přežití. Úplný rozsah katastrofy ještě nelze přesně určit, ale už teď je zřejmé, že postižených je více, než na co zatím objem pomoci stačí. Obnova po zásahu cyklonu bude trvat další měsíce a každý příspěvek pomůže situaci zmírnit,“ uvedl Marek Štys, vedoucí humanitární sekce Člověka v tísni.

I když sčítání škod i obětí přírodního živlu ještě několik týdnů potrvá, podle prvních odhadů zničila bouře během několika hodin více než polovinu úrody na pobřeží. Ohromné ztráty utrpěla rýžová pole, na kterých cyklon zdevastoval až 80% úrody. Pro řadu obyvatel bylo přitom drobné zemědělství jediným zdrojem obživy. Dopady katastrofy zhoršují už tak tíživou situaci místních lidí, kterým část zemědělské produkce vzaly i rozsáhlé letní záplavy.

Podle posledních odhadů si cyklon zatím vyžádal kolem 3500 lidských životů. Počet obětí ale pravděpodobně ještě vzroste, protože do mnoha oblastí se ještě záchranné týmy nemohou dostat. Vesnice, kterými cyklon Sidr prošel, doslova zmizely z povrchu země a k některým z nich se záchranáři kvůli složitému terénu zatím nedostali.

Mnoho lidí usmrtily poletující trosky, další obyvatele a vesnice smetly pětimetrové přílivové vlny. Podle zástupců Světového potravinového programu (WFP) se v nouzi a bez střechy nad hlavou octilo nejméně 900 tisíc rodin, což je kolem sedmi milionů lidí. Sidr je nejhorší bouří, která Bangladéš postihla od roku 1991.

Na veřejnou sbírku na pomoc Bangladéši lze přispět dárcovskou textovou zprávou ve tvaru „DMS SOS BANGLADES“ na číslo 87777 nebo bankovním převodem na konto sbírky SOS Banglades 99 37 99 37/0300 u ČSOB.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz