Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Nové Říši proběhne divadelní festiválek aneb Novoříšské kejklování

28. 11. 2007 - JIHLAVA [Econnect]

-Foto: Novoříšský hudebně-pohodový fetiválek, 2004-
-Foto: Novoříšský hudebně-pohodový fetiválek, 2004-
V Nové Říši na Jihlavsku proběhne ve dnech 30. listopadu – 2. prosince již čtvrtý ročník Divadelního festiválku aneb Novoříšského kejklování. Zajímavou kulturní akci pořádá stejně jako při minulých ročnících Novoříšský kulturní spolek (Nokus). Všechna představení budou odehrána v sále kulturního domu v Nové Říši.

Festival amatérských divadelníků již má v Nové Říši svou tradici. Poprvé se konal v roce 2004. Na Novoříšském kejklování každoročně vystupují ochotníci nejen z Vysočiny a zájemci o tento žánr si tedy přijdou na své. Organizátoři kladou důraz na to, aby představení diváky především pobavila. Jako obvykle jsou na programu i dvě představení určená především dětem. Novoříšské kejklování v rozhovoru blíže představuje jedna z jeho organizátorek Magda Pojerová z občanského sdružení Novoříšský kulturní spolek.

Můžete prozradit, kdo vlastně přišel s nápadem uspořádání několikadenního divadelního festivalu amatérských souborů právě v Nové Říši?

Festival má již svoji historii. Vše začalo v roce 2004, kdy jsme tvořili projekt Kulturní rok na vsi, který podpořila Nadace Via. V rámci tohoto projektu jsme chtěli, aby se každý měsíc v roce 2004 konala nějaká hodnotná kulturní akce, která by „rozvířila“ život na venkově. Uspořádali jsme v rámci tohoto projektu několik výstav a koncertů a přemýšleli jsme, jak lidem na venkově přiblížit divadlo. Nechtěli jsem uspořádat jenom jedno divadelní představení, na které by lidé třeba i snadno zapomněli.

A tak jsme se rozhodli, že v Nové Říši vytvoříme tradici divadelního festivalu. A povedlo se. Za profesionálním divadlem si lidé mohou dojet třeba do blízkého krajského města – Jihlavy. Ale hledat kvalitní neprofesionální (amatérské) divadelní soubory není již tak jednoduché. Proto se Divadelní festiválek sestává právě z přehlídky ochotnických divadelních spolků nejen z Vysočiny. Ochotnické divadlo bylo za našich předků vítanou zábavou – byla to tradice, kterou se nám také podařilo oživením novoříšského ochotnického divadelního spolku obnovit. Máme tedy pro amatérské soubory slabost.

Letos se koná již čtvrtý ročník, akce tedy již má určitou tradici, změnila se programově či organizačně tato přehlídka od doby konání prvního ročníku po ten letošní?

Snažíme se, aby si festiválek zachoval svoji „tvář“, proto se výrazně program ani organizace zatím nezměnila. Nadále návštěvníkům festiválku nabízíme dvě dětská představení a dvě představení pro dospělé. Pro příští ročníky si trochu pohráváme s myšlenkou, že bychom festiválek trochu pozměnili či nějak vylepšili, ale to je zatím tajemství. Do realizace a organizace festiválku jsou zapojeni všichni členové sdružení. Samozřejmě ale nejvíce práce spadá na vedení spolku. Znamená to tedy, že to, jak bude festiválek vypadat a probíhat, má na starosti moje kolegyně Michaela Novotná, která je místopředsedkyní NOvoříšského Kulturního Spolku a poté má maličkost. Příprava festiválku začíná již v letních měsících, kdy se domlouváme s jednotlivými soubory.

Kladete důraz na různé žánry a tak, aby dokázala jednotlivá představení oslovit různé generace publika?

V rámci našeho festiválku převažují především komedie, které bezesporu přilákají více návštěvníků. Lidé se chtějí na venkově bavit a zapomenout na svoje každodenní starosti. Proto jsme si zatím netroufli přijít v rámci festiválku s něčím „těžším“. Je pravda, že jsme minulý rok udělali menší výjimku a pozvali jsme Jakuba Škrdlu z divadla. T.E.J.P. s jeho monodramatem z maringotky o tom, že v každém dobrém klaunovi najde člověk kousek sebe. A tato hra měla k našemu překvapení u „našich“ diváků úspěch. Více se také zaměřujeme na malé diváky, se kterými přijdou i ti velcí. Takže vedou pohádky.

Je na letošním ročníku nějaké představení, na které byste třeba chtěla zvláště upozornit?

Letos bych chtěla především upozornit na komedii se zpěvy Potopa světa divadelního souboru Stonařov. S touto hrou, kterou režíroval Milan Šindelář, získal DS Stonařov nominaci v rámci Třešťského divadelního jara na národní přehlídku divadel Krakonošův podzim ve Vysokém nad Jizerou. Samozřejmě i další soubory budou mít divákům co nabídnout.

Snažíme se také, aby se soubory neopakovaly a bylo možné, aby se v rámci festiválku vystřídalo více souborů. Po čtyřech letech samozřejmě víme, které soubory jsou kvalitnější a které by bylo dobré pozvat v příštích letech, pokud nacvičí něco nového. Některé soubory se nám již ozývají se svojí nabídkou během roku.

Jaké publikum většinou přichází, osloví tato akce i mladé lidi?

Především chodí starší lidé. Na dětská představení samozřejmě rodiny s dětmi. Ale poslední dobou se na festiválku objeví i mladší generace. Do této generace patří například ti, kteří by chtěli studovat divadelní fakulty či naopak se třeba neprofesionálně divadlu v budoucnu věnovat.

Připravujete do příštího roku nějaké novinky a znáte již termín konání festiválku v roce 2008?

Jak už jsem uvedla, do budoucna chystáme určitá vylepšení a změny. Zatím nebudeme nic bližšího prozrazovat. Uvidíme, jak bude vypadat organizace dalších našich akcí v příštím roce. Jediné co můžu prozradit je termín příštího ročníku Divadelního festiválku aneb Novoříšského kejklování. Ten plánujeme na poslední listopadový víkend.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz