Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Darujte dvě hodiny týdně a pomozte dětem s přípravou do školy

22. 11. 2007 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

Již druhým rokem nabízí společnost Člověk v tísni v Libčicích nad Vltavou doučování dětem ze sociálně znevýhodněných rodin. Vzdělávání v rodinách je založeno na práci dobrovolníků. "Pro studenty gymnázií, vysokých škol, ale i další zájemce je to příležitost, jak pomáhat druhým," říká Michaela Hacmacová, koordinátorka doučování a vzdělávacích aktivit v Libčicích nad Vltavou. "Zájem rodin v Libčicích je velký, a tak stále hledáme nové dobrovolníky," dodává Michaela Hacmacová.

Doučování dětí je založeno na spolupráci s dobrovolníky. Často se jedná o studenty středních a vysokých škol, kterým je více jak 17 let, ale hlásí se i lidé, kteří do školy už dávno nechodí. Dobrovolníci přicházejí za dětmi jednou týdně přímo do rodin, kde jim pomáhají s přípravou do školy.

"Předpokládáme, že jejich zájem bude dlouhodobý. Aby jejich pomoc byla účinná, měli by s dětmi zůstat v kontaktu minimálně půl roku," upřesňuje Michala Hacmacová, která jako koordinátorka poskytuje dobrovolníkům odborné zázemí a je spojovacím článkem mezi dobrovolníky, rodinou a školou.

Pomoc potřebují především malí školáci, kteří se učí číst, psát a počítat. "Dobrovolníci mívají obavy z neznámého prostředí, ale většinou jsou příjemně překvapeni, docházejí totiž do rodin, kde jsou rádi, že dětem někdo pomůže. Rodiny si dobrovolníky často oblíbí a berou je jako vážené přátele," vysvětluje Michaela Hacmacová.

Kristína Kurnasová se jako dobrovolnice v Libčicích přihlásila již v minulém roce, kdy začala doučovat desetiletého chlapce. "Zpočátku jsme se věnovali hlavně českému jazyku, ale když bylo potřeba, učili jsme se i matematiku," upřesňuje Kristína Kurnasová. Aby mohla chlapci co nejlépe pomoci, byla během školního roku v kontaktu i s jeho třídní učitelkou. Shodly se, že pro chlapce je nejdůležitější motivace a také to, aby prarodiče, se kterými žije, dohlédli na jeho školní přípravu. "Doufám, že se to podaří. Je to běh na dlouhou trať a to je pro mě také důvod, proč se chci chlapci věnovat i nadále," vysvětluje Kristína Kurnasová.

V tomto školním roce společnost Člověk v tísni nabízí v rámci podpory vzdělávání doučování dětí ze sociálně slabých rodin i v dalších městech České republiky. Patří k nim Bílina, Chomutov, Karlovy Vary, Kladno, Liberec, Mimoň, Praha, Prostějov, Sokolov, Ústí nad Labem.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz