Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ENAR: Situace v ČR v souvislosti s rasismem se loni zhoršila

21. 11. 2007 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

Problémy související s rasismem se v loňském roce v České republice zhoršily, zejména pokud jde o přístup k romské menšině. Uvádí to zpráva neziskové organizace Evropská síť proti rasismu (ENAR), která připomíná vystěhování Romů ze Vsetína, sterilizaci romských žen a přístup romských dětí ke vzdělání. Problémy přetrvávají i na Slovensku, ale podle ENAR se potíže s rasismem týkají celé Evropy.

Zpráva také připomíná, že Česká republika po svém vstupu do unie v roce 2004 stále nepřevedla do svého práva směrnici EU o rasové rovnosti. Evropská komise proto v červnu letošního roku zahájila s ČR a také Slovenskem a dalšími dvanácti zeměmi řízení. Česká vláda již nový antidiskriminační zákon v červnu schválila, od září jej mají na stole poslanci.

Diskriminace v  České republice existuje hned v  několika oblastech. Nejde zde o záměrnou a cílenou diskriminaci některých skupin ze strany vlády nebo státu, ale spíše o ignoraci těch praktik, jejichž základ je v  zakořeněné předsudečnosti a xenofobii většinové populace, uvádí se v brožurce Potírání rasismu v České republice, kterou ve spolupráci s Evropskou sítí proti rasismu sestavila Liga lidských práv.

Mnohá vládní opatření se míjí účinkem, neboť často neřeší jevy, na které se zaměřují, anebo nezasahují pravé příčiny problémů, upozorňuje knížka. Vedle legislativních změn a akčních plánů by bylo potřebné zaměřit se více na prezentaci ohrožených skupin ne jako zdroje konfliktů a nepokojů, ale jako přínosnou součást celé české společnosti a kultury, doporučuje dále.

ENAR zastřešuje evropské nevládní organizace bojující v členských státech Evropské unie proti rasismu, tedy například organizace sdružující národnostní menšiny, imigranty, informační centra, zastupitelské skupiny, odborové svazy, příslušníky různých náboženských vyznání a mnoho dalších. V  každé zemi Evropské unie členské organizace ENARu utvářejí tzv. národní koordinační centrálu. Demokraticky zvolení zástupci jednotlivých centrál se pravidelně účastní celoevropského zasedání ENARu, kde se rozhoduje o společných postupech a statutárních záležitostech. Alespoň jeden zástupce každé národní centrály obvykle patří k etnické menšině.

ENAR bojuje proti rasismu, xenofobii, antisemitismu a islamofobii s cílem propagovat rovnost přístupu mezi občany EU a občany třetích států a propojit místní, regionální a národní iniciativy s iniciativami celoevropskými. V České republice tvoří jádro ENARu organizace sdružující národnostní menšiny - zejména pak organizace romské a cizinecké -, které vyvíjejí hlavně aktivity informační a vzdělávací.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz