Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bangladéši po cyklonu pomohou i české sbírky

19. 11. 2007 - PRAHA [Adra / Člověk v tísni / Econnect]

Sbírky na pomoc Bangladéši, jehož jižní část ve čtvrtek zdevastoval cyklon Sidr, začínají vyhlašovat i české humanitární organizace. Veřejnou sbírku SOS Bangladéš s číslem účtu 99379937/0300, na kterou bude možné začít přispívat od úterka, vyhlásila společnost Člověk v tísni, konto s číslem 211211211/0300 VS 161 otevřela organizace Adra. Pomoci se chystají také Charita a Hand For Help.

Nejhorší bouře za poslední roky si vyžádala tisíce obětí na životech, v nouzi a bez střechy nad hlavou se ocitly miliony lidí, uvádí Člověk v tísni. Prostředky ze sbírky SOS Bangladéš budou využity na zajištění základních životních potřeb. Společnost současně uvolňuje prostředky z vlastního humanitárního fondu.

"Finanční pomoc z Klubu přátel Člověka v tísni je připravená k okamžitému odeslání. Vzhledem k informacím o rozsahu katastrofy zatím o vyslání našich pracovníků neuvažujeme, ale toto rozhodnutí se ještě může změnit," říká Marek Štys, vedoucí humanitární sekce Člověka v tísni. "Definitivní podobu pomoci v tuto chvíli projednáváme s našimi zahraničními partnerskými organizacemi, které přímo v postižených oblastech dlouhodobě působí a mají na místě své týmy, ale zcela jistě se bude jednat o nákup a distribuci základních léků a potravin, zajištění pitné vody a přístřeší nebo distribuci potřeb na vaření," upřesňuje.

Humanitární organizace ADRA realizuje od roku 1999 v Bangladéši rozvojový projekt určený na podporu vzdělávání místních dětí, od svých spolupracovníků tak získává aktuální zprávy o tom, jak se vyvíjí situace v zemi: Cyklon, jež zasáhl patnáct distriktů, si vedle vysokých materiálních škod vyžádal i četné oběti na životech. Byl vyhlášen nejvyšší stupeň nebezpečí. Veškerá komunikace byla přerušena. Cesty zablokovaly mimo jiné vyvrácené stromy, elektrický proud byl na 24 hodin přerušen, a to v celé zemi. Během několika dnů nebylo možné připojit se na internet a dodnes nefunguje ani telefonické spojení. Jediným možným komunikačním prostředkem v zasažených oblastech je mobilní telefon. Pokud ale nebude co nejdříve obnoven elektrický proud, i toto spojení přestane být funkční, uvádí ADRA.

Jen díky tomu, že cyklon zasáhl jižní pobřeží v době odlivu byli, obyvatelé ušetřeni ničivé přívalové vlny typu tsunami. Vlna, která dorazila k břehům Bangladéše, dosahovala pouhých sedmi metrů - v době přílivu by vlna mohla být až patnáctimetrová. Tisíce lidí však byly evakuovány a mnoho z nich ztratilo své domovy. Obydlí, jež se na jihu země staví z bambusu, slámy, hlíny a vlněných plátů, nemohla nápor cyklonu vydržet. Vlna za sebou zanechala lidské oběti, a to především v nízko položených oblastech. Bangladéšská vláda zatím odhaduje počet mrtvých na 3000, ale podle bangladéšského Červeného půlměsíce může vystoupat až na 10.000.

Za poslední čtyři měsíce je to již druhá přírodní katastrofa, jež zasáhla zemi. V srpnu tohoto roku museli obyvatelé Bangladéše čelit rozsáhlým záplavám. Stejně tak jako v létě, i nyní ztratili lidé kromě svých blízkých i svá obydlí a obživu - veškerá úroda byla zničena. Mezinárodní organizace se stejně jako bangladéšská vláda snaží poskytnout postiženým oblastem okamžitou pomoc.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz