Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Iniciativa "Zachraňme Letnou" zve do kina Oko na filmový a diskusní večer

16. 11. 2007 - PRAHA [Econnect]

Další akce v rámci kampaně "Zachraňme Letnou" se uskuteční v kině Oko ve čtvrtek 22. listopadu. Dokumentarista Steve Lichtag představí výběr ze své tvorby s možností diskuse o fascinujícím prostředí oceánu. V druhé části večera se předpokládá živá debata o fungování oceanárií především s ohledem na aktuální plány vybudování oceanária v Letenských sadech. O den dříve bude na Letné v petičním stánku vedle Delvity možné podepsat petici.

"Důrazně se vyslovujeme proti tomu, aby byl tradiční veřejný prostor Letné obětován vyhraněným soukromým zájmům a aby jeho jedinečný ráz musel ustoupit zpoplatněné masové zábavě. Projekty typu stadionu nebo oceanária by měly vznikat dále od historického centra města, v lokalitách, které je potřeba oživit, a ne na místě, které lidé oceňují především pro příležitost svobodného a rozmanitého trávení volného času," uvedl koordinátor kampaně Ondřej Mirovský.

Rozlehlá volná plocha pražské Letné je vyhledávaným místem, kde si přímo v centru města odpočinout či zasportovat. Velkou část Letenské pláně ovšem v nedávnu zabrala masivní stavba křižovatky a vyústění tunelů městského okruhu a v jejím cípu má vzniknout nová Národní knihovna.

Do budoucna jsou navíc plánovány další projekty, které hrozí nenávratně poškodit klidový charakter místa. Jak plán vybudovat pod bývalým Stalinovým pomníkem obří oceanárium, tak záměr rozšířit stávající arénu Sparty na Národní fotbalový stadion pro 40 000 diváků s sebou nesou nutný úbytek volných ploch, zhoršení dopravní i bezpečnostní situace, vyhrocení problémů s parkováním, znečištění životního prostředí emisemi, odpadky a hlukem i zničení zeleně. Záměry města a investorů jsou navíc nekoncepční a v mnoha ohledech nedomyšlené.

„Od začátku kampaně Zachraňme Letnou se pod naší výzvu sešlo již 2400 podpisů občanů, kteří si skutečně nepřejí Národní stadion na Letné ani oceanárium,“ řekl Ondřej Mirovský. Megalomanský projekt Národního stadionu na Letné má téměř nulovou podporu mezi občany Prahy 7. Je nepřijatelné, že Českomoravský fotbalový svaz hodlá prosazovat své záměry přes odpor občanů.

Strana zelených zároveň pochybuje, zda Česká republika sportoviště tohoto typu vůbec potřebuje. Stávající kapacity jsou dostatečné a zároveň se staví další podobně předimenzovaný fotbalový stadion Slavie ve Vršovicích. Moderní stadiony evropských metropolí se staví na okrajích měst, se zajištěním kvalitní veřejné dopravy a s minimálními dopady na život obyvatel.

"Cílem naší iniciativy proto je zastavit plánovanou výstavbu oceanária a Národního fotbalového stadionu na Letné, vyvolat projednání budoucího rozvoje Letenské pláně na zasedáních Zastupitelstva hlavního města Prahy a Zastupitelstva městské části Praha 7 a zahájit a vést o Letné veřejnou diskusi," dodal Mirovský.

Na místě bývalého Stalinova pomníku na Letné proběhla už v půlce října protestní exhibice skateboardistů proti plánované výstavbě oceanária. K podpoře iniciativy již se připojili např. Václav Havel, Jiřina Šiklová, Ivan Dejmal, Vladimír Mišík, Olga Sommerová, Martin Hilský, Kateřina Jacques, Ludvík Vaculík, Steve Lichtag, Jiří Dědeček a 2400 občanů Prahy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz