Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelený kruh slaví osmnáctiny

15. 11. 2007 - PRAHA [Zelený kruh]

Několik dní po politickém převratu v listopadu 1989 vzniklo apolitické sdružení Zelený kruh s jediným cílem – zabezpečit v České republice životní prostředí, ve kterém by se dalo žít. Zelený kruh v čele mimo jiné s Ing. Ivanem Dejmalem a Ing. Josefem Vavrouškem se podílel na tvorbě první demokratické legislativy životního prostředí. Příští středu Zelený kruh – asociace ekologických organizací oslaví své osmnácté narozeniny.

Zelený kruh v současnosti sdružuje 27 nevládních ekologických organizací (viz seznam dole) a dalších 40 organizací je napojeno na diskusní „oborovou platformu" ochrany životního prostředí. Tato otevřená síť zlepšuje formulaci názorů ekologických organizací a jejich následnou komunikaci veřejné správě. Probíhá na ní výběr zástupců do pracovních skupin, meziresortních odborných komisí, monitorovacích výborů a poradních orgánů Vlády ČR. Ke konci roku 2006 měl Zelený kruh své zástupce ve třech desítkách takových uskupeních. Zelený kruh je zesíleným hlasem ekologických organizací.

Zelený kruh se zaměřuje na uplatňování Aarhuské úmluvy v České republice. Dlouhodobě usiluje o zajištění účasti veřejnosti na rozhodování, práva na informace o životním prostředí a práva na soudní ochranu. Více se dozvíte na www.ucastverejnosti.cz.

Legislativní centrum Zeleného kruhu sleduje vznikající legislativu s dopadem na životní prostředí, připravuje k ní společně s ekologickými organizacemi připomínky a prosazuje je. V posledním roce se Zelený kruh podílel na tvorbě novely zákona o odpadech, novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí či nového stavebního zákona. Zelený kruh také tradičně připravuje přehled, jak volí poslanci při schvalování legislativy s dopadem na životní prostředí.

Lidem, které zajímá, co mohou oni sami udělat pro životní prostředí, poskytují stránky www.hraozemi.cz konkrétní návody. Měsíčně je navštíví kolem 6 000 lidí. Je zde umístěno počitadlo osobní ekologické stopy kvantifikující dopad spotřeby jednotlivce na životní prostředí. Návštěvníci zde mimo jiné naleznou přehledný seznam ekologických organizací a jejich působnosti a zaměření (Zelená seznamka). Telefonická EKOLINKA (222 518 352) poskytuje informační rozcestník při řešení problémů občanů, které se týkají životního prostředí.

Jednou ročně pořádá Zelený kruh Ekofestival na Náměstí Míru, kde se může široká veřejnost dozvědět o ochraně přírody v České republice a lidech, kteří jsou do ní zapojeni.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz