Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ministerstvo chce řešit přemnožené jeleny, říká. Ale vinu hází na majitele lesů: prý si nechají škodit

13. 11. 2007 - PRAHA [Hnutí Duha]

Hnutí DUHA uvítalo, že ministerstvo zemědělství považuje přemnožení „některých druhů velké zvěře“ za „velmi vážný problém“ a hodlá proti němu zasáhnout. Ale ekologická organizace upozorňuje na neúčinnost plánovaných opatření.

Koncem října upozornila na nezávislou studii, podle které přemnožená spárkatá zvěř v českých lesích spase nebo poškodí 60 % nově vysazených listnáčů a jedliček. Zjistila přitom, že ministerstvo zemědělství má výzkum k dispozici už od ledna. Velikost škod Hnutí DUHA odhaduje na 1,5 miliardy korun ročně.

Gandalovičův úřad po dvou týdnech řekl, že „se…ztotožňuje s požadavky relevantních specialistů z řad nevládních organizací“. Ale tvrdí, že není potřeba kvůli tomu měnit legislativu ani postup úřadů. Podle ministerstva „problematika neúměrných stavů v honitbách je jednoznačně adresná a že má kořeny v konkrétním přístupu vlastníků honebních pozemků, držitelů honiteb a potažmo uživatelů honiteb k hospodaření se zvěří“ - takže vinu nesou vlastníci lesů, kteří proti škodám na svých pozemcích nezasahují.

Hnutí DUHA však poukázalo, že překážkou řešení není nezájem vlastníků. Kdyby řešení záviselo na nich, nenechali by si na svých pozemcích každoročně způsobovat stamilionové škody, argumentuje zelená organizace.

Protože každý den vznikají další škody ve výši několika milionů korun, Hnutí DUHA napsalo ministrovi zemědělství a doporučilo mu, aby urychleně do legislativy zařadil hlavní body z dohody mezi zástupci vlastníků a správců lesů, dřevařských společností, ekologických organizací, vědců i Českomoravské myslivecké jednoty, která vznikla v srpnu. Ti se shodli, že „nadměrné stavy spárkaté zvěře jsou limitujícím faktorem ekonomiky lesního hospodářství“, a navrhli konkrétní opatření:

  • Snížit stavy zvěře, škody a náklady na ochranu proti škodám zvěří s cílem umožnit využívání přírodě bližších postupů hospodaření.
  • Stanovovat stavy jednotlivých druhů zvěře a velikost odlovu podle míry poškození přirozeného zmlazení, výsadeb a lesních porostů a opustit nefunkční systém odvozování plánu lovu na základě stavů zvěře zjištěných sčítáním.
  • Zavést kontrolní mechanismy a účinná opatření zabraňující ohrožení biodiverzity lesa vysokými početními stavy zvěře.
  • Zvýšit práva a postavení vlastníků honebních pozemků.
  • Objektivně vyhodnocovat škody zvěří.
  • Zvážit úpravu minimální výměry vlastních a společenstevních honiteb a u jelení, mufloní a daňčí zvěře oblasti chovu.
  • Zrušit volný chov jelena siky a muflona v CHKO.“

Ministerstvo zemědělství se vyjednávání o srpnové dohodě účastnilo a ve své tiskové zprávě na něj odkazuje.

Podle Hnutí DUHA problém tkví v tzv. myslivecké vyhlášce, kterou ministerstvo zemědělství vydalo, a v mysliveckém zákoně. Plány lovu totiž vznikají podle výsledků každoročního mysliveckého sčítání - nikoli podle zdravotního stavu lesa. Ostatní státy od metody sčítání coby neúčinné ustoupily: používá se už jen v České republice a Maďarsku.

Ekologická organizace nechce jeleny a srnce v lesích vyhubit ani provádět masivní odstřel. Prosazuje pouze snížení stavů na počet, který les uživí. Přípustná hranice škod by podle ní měla činit 10 % stromků spasených zvěří. Při jejím překročení bude nutno přistoupit ke snížení stavů. Pomohl by také návrat rysů a vlků - kteří stavy zvěře přirozeně regulují - do horských lesů.

V přirozených lesích bylo dříve 7-9 kusů jelenů na 1000 hektarů. Nyní jsou jejich stavy troj- až desetinásobné.

Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy v Hnutí DUHA, řekl: „Ministerstvo prakticky tvrdí, že vinu nesou vlastníci lesů, kteří proti kalamitně přemnožené zvěři nezasahují. Přece kdyby to šlo, asi by si nenechali na svých pozemcích každoročně způsobovat stamilionové škody. Ministr Gandalovič a jeho lidé by neměli vinu házet na majitele lesů. Urychleně musí provést potřebné změny v legislativě a státní správě, které zajistí, že v lesích bude takové množství jelenů a srnců, jaké les uživí. Bez zásadního snížení počtů jelenů a srnců není možné vrátit do lesů listnáče a jedle, protože je přemnožená zvěř téměř všechny spase. Nicméně snaha ministerstva o adresnost je správná. Očekával bych, že označí skutečné viníky současného kalamitního přemnožení spárkaté zvěře, mezi které patří zodpovědní pracovníci samotného ministerstva zemědělství.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz