Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Olomouc hostí 4. ročník festivalu napříč středoevropskou kulturou Křižovatky 2007

12. 11. 2007 - OLOMOUC [Econnect]

Čtvrtý ročník festivalu napříč středoevropskou kulturou Křižovatky 2007 se ve dnech 13.-17. listopadu uskuteční v Olomouci. Festival nabídne výstavy, filmové projekce, koncerty, ale také divadelní představení. V Olomouci vystoupí zástupci alternativní kultury nejen od nás, ale i z Polska, Slovenska nebo Rakouska.

Během pěti festivalových dní mohou účastníci zhlédnout celkem osmnáct akcí, které obsáhnou výtvarné umění (dvě výstavy plakátů), divadlo (celkem čtyři představení), dále dva koncerty a také deset filmových představení současné rakouské, maďarské a polské kinematografie.

Čtyři divadelní představení, dva koncerty i přehlídka filmových novinek

Tradičně je na festivalu soustředěna pozornost na nabídku zajímavých divadelních představení. Ani letošní ročník není v tomto ohledu vyjímkou. „Hned v samotném úvodu festivalu chystáme lahůdku – představení pražského divadla Kressko Nejmenší žena na světě, ve kterém hlavní roli hraje Anna Polívková, dcera Bolka Polívky. Jde o poetický a zároveň velmi groteskní příběh o muži, který byl posedlý touhou po malých a velmi malých ženách,“ uvádí dramaturgyně festivalu Pavla Bergmannová.

Pražský soubor Buchty a loutky se představí hned dvakrát. Nejprve s legendou o historii rytířů kulatého stolu Artuš neboli Artuš, která je určena pro dospělé diváky, ale zahraje i pohádkové představení Neposlušná kůzlátka, určené především dětem.

Filmový program je letos rozložen do dvou tématických bloků. V tom prvním nazvaném Zaostřena na Rakousko se představí nejvýznamnější současní rakouští filmaři Barbara Albert nebo Michael Sturminger. Diváci se také mohou těšit na hit světových festivalů Import/Export Ulricha Seidla nebo dokument o osobní Hitlerově sekretářce nazvaný V mrtvém pásmu. Druhý filmový blok má název Napříč střední Evropou a zahrnuje nejúspěšnější evropské snímky současnosti. K vidění například bude nejúspěšnější polský film roku 2007 Náměstí Spasitele či vítězný dokument o letošního MFF Karlovy Vary Ztracená dovolená režisérky Lucie Králové.

V hudební části festivalu pak vystoupí například také legendární kultovní kapela Priessnitz. „Pokud jde o vstupné, jeho výše se pohybuje v rozmezí 50-150 Kč. Studenti navíc mohou třeba získat i řadu slev. Chceme divákům nabídnout nejen kvalitní, ale i cenově dostupnou kulturu,“ dodává Pavla Brgmannová.

V osmnácti programech se během pěti dnů představí kultura zemí střední Evropy

Multižánrový festival Křižovatky 2007 Olomouc pořádá občanské sdružení Crossart, které si klade za svůj hlavní cíl představit v Olomouci kulturu zemí střední Evropy. Především pak kulturu alternativní. Během pěti festivalových dnů si návštěvníci budou moci vybrat z celkem osmnácti akcí. Na letošním ročníku je zastoupeno výrazně především divadlo a film.

S nápadem uspořádat v Olomouci takovýto multižánrový festival zaměřený na současné umělecké dění ve střední Evropě přišla v roce 2003 skupinka čtyř nadšenců. Hlavním důvodem bylo především to, že ve městě, které organizátoři považují za přirozenou křižovatku středoevropských kultur podobný festival do té doby chyběl. Organizátoři festivalu kladou velký důraz na to, aby každá země středoevropského regionu byla zastoupena alespoň jedním uměleckým žánrem. Festival je zároveň programově koncipován tak, aby dokázal oslovit a zaujmout všechny generace. Důraz je kladen i na kvalitu a pestrost programů.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz