Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výstava Imagine představuje perspektivy využívání energií v evropských městech

7. 11. 2007 - PRAHA [Econnect/NSZM]

Kampaň asociace Energie-Cités na příkladu šestnácti světových měst osvětluje principy udržitelného rozvoje se zaměřením na oblast energetiky a předcházení negativních dopadů klimatických změn. Díky aktivní spolupráci Energie-Cités a Národní sítě Zdravých měst ČR se podařilo tuto výstavu přeložit do českého jazyka a vystavovat v jednotlivých Zdravých městech a obcích po celé republice. Mezi hlavní průkopníky u nás patří město Litoměřice.

„Představte si“ - anglicky „imagine“: Díky unikátní síti tramvajové dopravy nepotřebuje téměř polovina domácností ve švýcarské Basileji osobní vůz. Německé město Freiburg se stává evropským lídrem ve využívání solární energie. Východorakouské město Güssing je jediným městem v Evropě, které je zcela energeticky soběstačné. Mezi města, která přijala výzvu rozvoje bez závislosti na fosilních palivech, patří také Zdravé město Litoměřice, oceněné Národní cenou za solární energii.

Výstavní panely s příklady šestnácti měst, obcí i regionů z celé Evropy, které se rozhodly aktivně přistoupit k problematice své energetické budoucnosti, v nejbližších měsících poputují severními Čechami. Svoji cestu odstartovaly právě v Litoměřicích, ve městě, které se snaží již několik let zvýšit svoji energetickou nezávislost. Solární energii v Litoměřicích využívají v městských budovách, ale rádi by její uplatnění ještě rozšířili.

„Proto poskytuje město ze svého rozpočtu majitelům domů finanční dotaci 40 tisíc Kč na pořízení solárních panelů“, říká starosta města Ladislav Chlupáč. Příjemci této finanční pomoci se pak zaváží, že pro účely vytápění nebudou používat fosilní paliva (např. hnědé uhlí, jehož používání je v České republice stále velmi rozšířené). Podobným způsobem již byly v Litoměřicích vybaveny desítky domů.

Kampaň Imagine je možné v současné době shlédnout v hlavní budově MěÚ v Litoměřicích. V nadcházejících týdnech se zastaví např. v Ústí nad Labem, Varnsdorfu a Štětí. Cesta po dalších Zdravých městech, obcích a regionech České republiky je plánována na rok 2008.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz