Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český dokument Zdroj získal hlavní cenu na festivalu v Arménii

7. 11. 2007 - PRAHA / JEREVAN [Auto*Mat]

Dokumentární film Zdroj režiséra Martina Marečka získal hlavní cenu na filmovém festivalu Sun Child v arménském hlavním městě Jerevanu. Film ukazuje negativní důsledky těžby ropy na životní prostředí, dodržování lidských práv a politickou situaci.

Ačkoliv byl dokončen v roce 2005, teprve nyní se film dočkal oficiální projekce na Kavkaze, kde vzniknul. Zdroj byl v uplynulých letech uveden v téměř třiceti zemích světa a získal 17 ocenění na filmových festivalech. Patří tak k nejúspěšnějším českým dokumentárním filmům.

„Rozhodnutí poroty z festivalu v Jerevanu si vážím. Jde o první ocenění Zdroje v oblasti, kde jsme natáčeli. Přestože film získal velkou pozornost publika v Evropě, teší mě, že náš pohled na souvislosti ropného průmyslu oslovil diváky také v regionu, který je drancováním přírodních zdrojů poškozen. Snad je to naděje k probuzení zájmu tamních obyvatel o řešení jejich složité situace,“ říká režisér filmu Martin Mareček.

Film Zdroj neukazuje jen louže rozlité ropy, policejních represe vůči obyvatelstvu, materiální nouzi a bezbřehou korupci v Ázerbajdžánu. Poukazuje také na podíl britské korporace BP na pokračování autoritativního státního režimu a pošlapávání lidských práv. Prostřednictvím Světové banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj přispěli na budování mezinárodního exportního ropovodu BTC z Ázerbajdžánu také obyvatelé Evropy, kteří zároveň ropu přitékající z této země spotřebovávají. Dokument je tak v době sílící debaty o globálních klimatických změnách a hrozící energetické krizi aktuální pro diváky na pomyslných obou stranách ropovodu.

„Stylový a vysoce podmanivý film odhaluje dopady těžby ropy na člověka a životní prostředí. Nutí nás pochybovat o naší závislosti na přírodních zdrojích. Tvůrci filmu se do závažného tématu pustili s odvahou, důvtipem, film obsahuje vynikající animace. Nadto ukazují sami sebe jako přesvědčivé vypravěče, což je neodmyslitelná vlastnost každého filmového tvůrce,“ napsali členové mezinárodní poroty hodnotící filmy na festivalu v Jerevanu o dokumentu Zdroj.

Podle spoluautora scénáře Martina Skalského, který cenu z Jerevanu přivezl, má ocenění význam také z hlediska mezinárodní situace. Arménie se od 90. let minulého století pře se sousedním Ázerbajdžánem o území Náhorního Karabachu a styky obou zemí jsou ojedinělé. „Zájem Arménů o potíže, které trápí obyvatele sousedního státu, je potěšitelným signálem. Ekologické problémy Kavkazu totiž nemohou vyřešit jednotlivé státy; vzhledem k jejich rozsahu je nezbytná spolupráce všech zemí v regionu,“ uvedl Skalský.

Film Zdroj byl poprvé promítán na festivalu Jeden svět 2005 v Praze, kde vyhrál Cenu diváků a Zvláštní cenu poroty. Od té doby putoval po festivalech a sbíral další ceny. Vysílaly ho televize ve Finsku, Německu, Estonsku a Španělku, distribuuje se ve frankofonních zemích. Organizace Human Rights Watch vybrala Zdroj pro svůj putovní festival ve Spojených státech jako vůbec první český dokument. Zdroj se promítal na konferenci o ropě a politice v Londýně, loni byl v širší nominaci na Evropskou cenu. Letos v polovině listopadu bude soutěžit v italském Turíně o nejlepší film s tématikou životního prostředí uváděný na festivalech v uplynulém roce.

Ačkoliv v samotném Ázerbajdžánu nebyl Zdroj nikdy oficiálně promítán, vzápětí po dokončení filmu se první neoficiální verze dostala na Google video, kde ji z Ázerbajdžánu sledovalo na 18 tisíc lidí. V zemi, kde není internetové připojení zdaleka samozřejmostí, je to překvapivý úspěch.

Film Martina Marečka je úspěšný navzdory tomu, že vznikal bez výrazného koprodukčního zázemí a dnes patří k vůbec nejúspěšnějším českým dokumentům. „Zdroj vznikla na koleně, stříhal jsem ho sám ve svém bytě,“ říká režisér. „Film nepotřeboval dohady s mezinárodními producenty ani vynucené dramaturgické úpravy pro vhodnost televizního formátu. Byl to neskutečně levný film, což nám na druhou stranu umožňuje s ním zacházet velmi svobodně. DVD s jeho záznamem šíříme a posíláme do celého světa.“


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz