Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jihlavský festival zakončil nový film Michaela Moora Sicko

6. 11. 2007 - JIHLAVA [Econnect/MFDF]

Audio obsah

Zhruba 170 filmů mohli vidět diváci na letošním 11. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, který proběhl od 23. do 28. října. Filmový program napříč celým světem byl proložen besedami s tvůrci po filmech a doplněn doprovodným programem dílen, panelových diskusí, divadla, autorských čtení, koncertů a výstav. Festival zakončila premiéra filmu Michaela Moora Sicko, který se se svým kontroverzním přístupem pustil do kritiky amerického zdravotního systému.

Navzdory vyššímu počtu promítacích sálů (oproti loňsku přibyly dva) a projekcí byly většinou sály úplně plné až přeplněné. Letošní ročník byl výjimečný i počtem hostů a novinářů. Česká dokumentární krajina se potkala v Jihlavě v početném zastoupení filmových profesionálů všech profesí, a to i tvůrců, kteří letos žádný film nedokončili. Festival je otevřenou slavností dokumentu, kde můžete potkat opravdu téměř všechny, kteří se dokumentem zabývají, ať už autorsky, producentsky, distribučně či kritickou reflexí.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů je v regionu střední a východní Evropy největším festivalem věnovaným autorskému dokumentu. Vedle soustavného mapování domácí a světové dokumentární scény se festival věnuje i distribuci filmů (internetový portál Doc-Air), publikační činnosti, nově provozuje kino Oko v Praze, do jehož programu bude postupně uvádět víc a víc dokumentů.

Porota sekce Česká radost udělila letos Cenu pro nejlepší český dokumentární film roku 2007 filmu Poustevna, das ist Paradies režisérů Ondřeje Provazníka a Martina Duška. Snímek je portrétem městečka ležícího na hranici s Německem, odkud byla pro svůj německý původ po druhé světové válce odsunuta-vysídlena většina původních obyvatel. Režiséři se nevracejí k minulosti formované válkou, ale jejich dokumentárním východiskem je současnost, reprezentovaná životem několika postav: sudetské Němky, německého sexuálního turisty, přistěhovaného Holanďana i vietnamské dívky.

Dobré dílo – cenu pro nejlepší světový dokumentární film získal režisér James T. Hong za film 731: Dvojí výklad pekla. Film se zabývá tzv. jednotkou 731, což byl tajný útvar císařské armády, který během druhé světové války zkoušel biologické zbraně. Kruté experimenty na živých lidech vedly k tisícům mrtvých, a přesto je tato činnost popírána řadou japonských historiků. Dokument, který je reakcí na sílící historický revizionismus, se skládá ze dvou částí: v první je historie vyložena z čínského pohledu, ve druhé následuje japonská interpretace.

Porota sekce Mezi moři udělila Cenu pro nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy za rok 2007 filmu Družstvo režiséra Sergeje Loznici. Sergej Loznica radikálně posouvá tradici spirituálního filmu, stále ovšem zůstává přísně zakotvený v realitě. Svojí optikou se poměřuje s dědictvím dokumentárního filmu a zde konkrétně s jedním jeho vzorem, Griersonovými Rybáři. Bílé nebe, bílý sníh, linie horizontu, vítr, černé siluety na ledové pláni, ruští rybáři z malého družstva vytahují sítě a rozrážejí led. Jeden den na Bílém moři.

Cenu diváků získal film Pulec, králík a Duch svatý režiséra Filipa Remundy. Film sleduje kněze pravoslavné církve Libora Halíka, který již 4 roky dochází denně před brněnskou gynekologicko-porodnickou kliniku a nahlas zpívá žalmy. Každý den tak protestuje proti provádění potratů. Snímek poodhaluje myšlení muže, který je přesvědčen, že si lidé v Česku zvolili lenost místo pracovité křesťanské lásky, že potrat je vražda, homosexualita zvrhlost a ateismus smrtelný hřích.

Cena za přínos světové kinematografii obdržel Woody Vašulka. Brněnský rodák, vystudoval hydraulickou mechaniku a metalurgii, následně Katedru dokumentární tvorby FAMU, patří k první generaci experimentátorů s technologií videa, od roku 1965 žije ve Spojených státech amerických, kde spoluzaložil intermediální divadlo elektronických médií The Kitchen v New Yorku, v posledních letech se věnuje kurátorské a archivářské činnosti v Centru pro umění a mediální technologie (ZKM) v německém Karlsruhe.

Nově vyhlašované ocenění udílené Týdeníkem Respekt ve spolupráci s MFDF Jihlava nejlepší televizní a video reportáži uplynulého roku získala reportáž z produkce České televize Nejdražší evropské dálnice stojí v České republice (I. II.) reportéra Filipa Černého. Nominace byla udělena také reportáži Econnectu Miss kompost, kterou natočil Jakub Deml.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz