Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Třebíčské sdružení Dorado pomáhá potřebným hipoterapií

5. 11. 2007 - TŘEBÍČ [Econnect]

Provádění rehabilitace pomocí koně a animoterapie pro děti i dospělé klienty, kteří tento druh léčby potřebují: to je cílem třebíčského sdružení Dorado. Občanské sdružení Dorado je neziskovou organizací, která byla založena v roce 2003. Organizace především rozvíjí aktivity MUDr. Alexandry Vosátkové z třebíčské nemocnice.

Tradice hipoterapie v Třebíči

Hiporehabilitace se v Třebíči provádí již od roku 1992, a to stále s některými stejnými lidmi, kteří stáli i při založení sdružení před čtyřmi lety. Do té doby se tyto aktivity soustřeďovaly pod třebíčskou nemocnici. Hiporehabilitační pracoviště v nemocnici mělo přímo od ní i maximální podporu, ale rozvoj areálu již dále neumožňoval zachování hiporehabilitačního provozu. Vznik sdružení si vyžádala odluka od nemocnice a s tím spojená nutnost hledání finančních prostředků pomocí grantů či jiným způsobem. Sdružení má v současné době devět členů a zhruba deset dalších spolupracovníků. Jeho práce je založena na ryze dobrovolnickém základě. Lidé pracující ve sdružení provádějí terapie bez nároku na odměnu. Stejně tak i ostatní své aktivity jako je příprava koní, hledání prostředků na provoz nebo propagace.

Po odchodu z nemocnice se činnost přenesla do útulných, ale spíše provizorních podmínek v Kojeticích u Třebíče. Poté ale našlo sdružení vhodnější místo v nově rekonstruovaném Dvoru Střítež, asi jeden kilometr od Třebíče. Celý areál je bezbariérový a má jezdeckou halu, ve které se provádí terapie, bezbariérovou restauraci a také hřiště pro děti.

Integrace zdravých a handicapovaných – důležitá součást práce sdružení

Hlavním mezníkem pro sdružení bylo uspořádání prvních integračních a jezdeckých závodů, kde se poprvé v ČR jely paradrezúrní soutěže. Tyto soutěže daly lidem ze sdružení velmi důležitý impuls k další práci.

„Ověřili jsme si i v dalších letech pořádání závodů, že jedna z nejdůležitějších a zároveň nejpodceňovanějších částí rehabilitace je integrace. Integrace zdravých lidí a těch handicapovaných. V prvním roce závodů zdraví jezdci sledovali s odstupem i despektem jezdce handicapované, v dalších letech se ale vyvinul zcela normální vztah bez jakýchkoliv předsudků a to i včetně někdy velmi drsných koňařských vtipů. Této integraci pomohlo hlavně to, že obě skupiny lidí dělaly stejnou činnost za velmi obdobných podmínek a proto dobře rozuměli potřebám, ale i potížím druhých. Tento vztah dále rozvíjíme, je to důležitá část naší práce – integrace zdravých a handicapovaných,“ uvádí MUDr. Vosátková, která patří k čelným osobnostem sdružení Dorado.

Dalším důležitým mezníkem pak bylo rozhodnutí o stavbě integračního střediska, které by mělo být otevřeno všem lidem bez rozdílu. Jak tedy vlastně v současné době vypadají aktivity Dorada přímo v praxi? Pravidelná terapie probíhá zpravidla na třech koních a je vedena patřičně vzdělanými a zkušenými terapeuty. Kromě toho dvakrát týdně probíhá práce s mentálně handicapovanými klienty formou léčebně pedagogického ježdění (práce s koněm ze země). Zhruba třikrát týdně se konají sportovní paradrezúrní tréninky, kde jsou nyní ve výcviku dva jezdci.

Velký cíl - vybudování moderního integračního střediska pracujícího na principech sociální ekonomiky

V průběhu dosavadní práce celého sdružení se ukazuje nutnost profesionalizace týmu. To s sebou přináší především velké finanční nároky. Ty jsou natolik enormní, že je sdružení nedokáže pokrýt ani z grantů, příspěvků od dobrovolných dárců či finančního výtěžku z terapií. Z původně především na koně zaměřeného střediska se tak postupně má vyvinout integrační středisko, které bude schopno se uživit samostatně, tedy vydělat si na svoji činnost. Plánovaně zřízené ziskové aktivity musí uživit ty neziskové. Jde o činnost na principu tzv. sociální ekonomiky.

„Plánujeme, že středisko bude komplexně bezbariérové. Jeho součástí by měla být zahrada, dílna, jezdecká hala a stáje. Dále potom restaurace a hotel. Takto pojaté středisko by potom již mělo úplně či z velké části ufinancovat své neziskové aktivity. Účelem takového centra samozřejmě není vytvářet finanční zisk, ale financovat terapie a ostatní neziskové aktivity. Praktické realizaci zatím brání chybějící finance, jen na předprojektovou dokumentaci je přitom potřeba asi půl milionu korun,“ popisuje plány na vybudování moderního integračního střediska MUDr. Vosátková.

Zbývá ještě dodat, co vlastně znamená poněkud tajuplně znějící název sdružení. Dorado je latinský název pro souhvězdí ryb a překládá se doslova jako zlatá rybka. Cílem sdružení je naplňovat své heslo – Dorado – místo splněných přání.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz