Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Famufest nabízí filmy, videoart koncerty i přednášky

9. 11. 2007 - PRAHA [Econnect]

-Foto: Sníh na řece, režie a scénář: Jaroslava Bagdasarova-
-Foto: Sníh na řece, režie a scénář: Jaroslava Bagdasarova-

Audio obsah

Ve dnech 8. – 11. listopadu proběhne v divadle Archa další ročník Famufestu. V letošním roce bude tvorba studentů Filmové akademie múzických umění představena několika způsoby – vedle klasických projekcí v obou promítacích sálech divadla, bude program rozšířen o výstavu videoartu, zvuková cvičení, interaktivní instalace a fotografickou výstavu.

Do soutěže bylo přihlášeno 90 filmů, z nichž výběrová porota složená ze studentů škol teorie umění vybrala kolem šedesáti, které postoupili dále. Festival chce podle organizátorů dát co největší prostor individualitě studentů a otevřít festival žánrům, které byly dříve spíše na okraji - videoart, zvukové a interaktivní instalace. Tvář festivalu by měla vyznít hravě, přičemž návštěvníci by se sami měli stát aktivními účastníky.

"FAMU má ohromnou tradici, téměř až nezpochybnitelnou. Ale nakolik je doopravdy živá a k čemu je vůbec dobrá, to se pozná vždy jen v kritických okamžicích, a proto je potřeba o onu tradici dbát i v dobách zdánlivě klidných. A jak dbát o tradici? Nejdříve ji musíme poznat. A pak? Kartáčovat proti srsti! Fest!, říká děkan FAMU MIchal Bregant.

V rámci odpoledního doprovodného programu proběhnou v Arše workshopy a přednášky, jejichž cílem je také sblížení studentů AMU a dalších uměleckých škol v Praze. Na programu je například komentovaný blok nových analogových videoklipů, přednáška o filmových titulkách a plakátech nebo diskuse o současném českém videoartu doplněná o ukázky přítomných autorů.

"Umprumáci a avaáci na famícké půdě vyzývají ke spolupráci i konfrontaci, nové i zaběhlé přístupy k médiím nabízí mžnost reflexe. Naším cílem je exponovat bohatost, kterou lze nalízt ve svobodě her vážných i nevážných. Kouzlo díla není odvislé od jeho rozpočtu, nýbrž od jeho nápadu a odvahy riskovat," uvádí organizátoři festivalu.

Velmi zajímavou částí festivalu je večerní doprovodný program, který byl vytvořen ve spolupráci se Sperm Festivalem a Starcastic. Po slavnostním zahájení vystoupí americká kapela The Deerhunter (USA). Deerhunter jsou americká kytarovka. To je však jen půlka pravdy - pro kapelu jsou kytary pouze jedním z mnoha prostředků vyjádření. "Zachází se surovou, primální rytmikou, zároveň je jejich zvuk nasáklý ambientem," píše Pavel Klusák v recenzi skvělé letošní desky Cryptograms. Odehráli turné s Yeah Yeah Yeahs nebo Liars a jsou na nejlepší cestě svým noise-popem dobýt i Evropu, Prahu nevyjímaje.

V průběhu dalších dnů se představí nadnárodní projekt Al Haca (DE), elektroničtí MIDI LIDI (CR) a v neposlední řadě komorní Noel (DE), kteří svými intimními písničkami Famufest zakončí. Noël Rademacher je kytarista a zpěvák Jersey a jeden z pilířů berlínské urbanfolkové mafie kolem labelu Morr Music. Společně se členy a členkami kapel Contriva a Gaston natočil desku Wrong Places plnou osobních, až deníkově intimních písniček, kterým ale nechybí suverenita, přesvědčivost a pro berlínskou scénu typický nadhled a zdravý odstup.

Prostor Divadla Archa bude v rámci scénografie obohacen o interaktivní projekce, jež tento rok zastoupí několik funcí, a především nabídne studentům širší pole působnosti, včetně prezentace videa, filmů a animací. Famufest 2007 je poprvé plně otevřen spolupráci mezi pražskými uměleckými školami, poukazuje na propojenost filmového umění a profesí s ním spojeným, což potvrzuje spolupodílení studentů VŠUP na organizaci a koncepci festivalu.

Organizovat v rámci filmových přehlídek tzv. videoartový blok je jakýmsi trendem posledních let všech ambiciózních filmových festivalů. Na FAMUFESTu se nebude jednat jen o samotná videa, ale i o reflexi problematiky jejich prezentace (dramaturgie programu krátkých videí, užití samotného označení "videoart", kurátorská práce s pohyblivými obrazy filmu a videa). Devadesátiminutový program této festivalové sekce bude obsahovat projekci řady ukázek a diskuzi mezi přizvanými hosty (a snad i diváky). Přítomni budou Martin Mazanec, Michal Pěchouček, Václav Magid a Lenka Dolanová.

Poslední z řady přednášek se jmenuje Analogue Is The New Digital - nové trendy a přístupy ve videoklipové tvorbě. Jestliže v devadesátých letech byli autoři fascinováni raketovým nástupem a možnostmi digitální produkce a postprodukce a ceny za nejlepší videoklip vyhrávaly vypiglované třidéčka, v poslední době se i známé kapely obracejí na režiséry, kteří dělají klipy trochu jinak. Analogově.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz