Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Gaye a lesby letos podpoří Chantal Poullain a Jan Jařab

5. 10. 2004 - BRNO [Econnect / Stud]

Přesně za měsíc začne v Brně pátý ročník českého gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra 2004. Letos se Mezipatra bude konat pod záštitou herečky Chantal Poullain-Polívkové a zmocněnce vlády ČR pro lidská práva Jana Jařaba. Již tradiční největší kulturní a společenská událost v životě gay a lesbické komunity se tentokrát uskuteční v Brně od 5. do 13. listopadu a v Praze od 15. do 21. listopadu.

Unikátní a jediný festival gay a lesbické kinematografie a kultury v Česku se podle pořadatelů rozšířením diváckých možností snaží narušovat neviditelnost gay a lesbické komunity v Česku. Stejně jako vloni budou Mezipatra přehlídkou kvalitní světové filmové tvorby s gay a lesbickou tématikou, ale samozřejmě nebudou chybět ani výstavy, literární čtení, divadelní představení, veřejné diskuse a večírky s bohatým programem. „Velmi si ceníme toho, že se letos našimi patrony stali Chantal Poullain-Polívková a Jan Jařab, dvě významné osobnosti kulturního a společensko-politického dění u nás,“ uvedla vedoucí produkce Mezipater Hana Kulhánková.

„Záštitu nad festivalem přijímám rád, neboť považuji otázku práv této minority za velmi podstatnou,“ řekl Jan Jařab, který byl mimo jiné iniciátorem vládního návrhu zákona o registrovaném partnerství. „Věřím, že Mezipatra 2004 přispějí k další kultivaci veřejného mínění směrem ke gay a lesbické komunitě, což je určitě dobře,“ dodal optimisticky Jařab.

Chantal Poullain-Polívková přijala roli patronky velice ochotně a komentovala to slovy: „Mezi mé blízké přátele patří i homosexuálové, se kterými si výborně rozumím a mám je moc ráda. Mrzí mě, že česká společnost ještě stále není vůči této komunitě spravedlivá a slušná, ale co je horší, často se tady o tomto tématu prostě jen mlčí.“

Hlavním symbolem, který láká zájemce na projekce a řadu doprovodných akcí je letos zamrzlý modrý teploměr s červenou rtutí a slogan „Přijďte se ohřát do kina“. Organizátoři tak chtějí proti sobě postavit motivy tepla a zimy a s úsměvem odkázat na často pejorativní oslovování homosexuálních osob jako „teploušů“.

Festival Mezipatra je největší kulturní událostí ve společenském životě gayů a leseb v ČR. Organizátorům se ale současně také daří propojit tuto minoritu s většinovou společností. Z průzkumu publika loňského ročníku vyplynulo, že mezi návštěvníky bylo stejné procento heterosexuálů jako homosexuálů. V roce 2003 přišlo na padesát čtyři snímků a deset doprovodných akcí v Praze a Brně přes sedm tisíc zájemců, letos očekávají pořadatelé až o dva tisíce víc.

Již nyní mohou diváci na www.mezipatra.cz soutěžit o vstupenky na projekce, tamtéž je k dispozici také podrobný aktuální program.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

26. 10. 2004

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz