Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni zahájil v Afghánistánu program rozvoje venkovských komunit

2. 11. 2007 - PRAHA [Econnect / Člověk v tísni]

Ve třech odlehlých okresech severoafghánské provincie Baghlán byl ve středu slavnostně zahájen program rozvoje venkovských komunit (National Solidarity Program - NSP). Společnost Člověk v tísni v každé obci založí a vyškolí tzv. komunitní rozvojovou radu, která se v budoucnu stane základem místní samosprávy a bude řešit nejzávažnější problémy vesnic. Do projektu se postupně zapojí 115 místních venkovských komunit.

„Do příchodu zimy, která kvůli velkému množství sněhu okresy odřízne od zbytku provincie, bychom měli uspořádat volby zástupců do komunitních rozvojových rad, vytvořit rozvojový plán vesnic a připravit alespoň část projektů,“ říká Mustafa Jawahere, vedoucí programu NSP v provincii Baghlán.

Nově vzniklé rady ve spolupráci se svými komunitami vyberou rozvojové projekty, které mají řešit nejnutnější problémy vesnic. Jde především o zkvalitnění přístupu k pitné vodě, zdravotní péči, vzdělání, elektřině nebo zlepšení dopravní infrastruktury. Na tyto projekty obdrží dotace od afghánského ministerstva pro místní rozvoj, převážně z prostředků poskytnutých Světovou bankou.

Vedle infrastrukturálních projektů budou také komunity rozhodovat o projektech na rozvoj lidského kapitálu, jako jsou gramotnostní kurzy, kurzy šití, vyšívání nebo pletení koberců. Nedílnou součástí programu je také zlepšování postavení žen. Realizaci vybraných projektů budou mít za asistence stavebních inženýrů a terénních pracovníků společnosti Člověk v tísni na starosti především komunitní rozvojové rady .

Baghlánské okresy v podhůří Hindukúše, ve kterých Člověk v tísni nyní spustil NSP - Khost Wa Firing, Firing Wa Gharu a Guzargah-e Nur - mají téměř 200 tisíc obyvatel. Převážná většina z nich jsou etničtí Tádžikové. Hlavní zdroj obživy pro ně představuje zemědělství, především pěstování rýže a chov ovcí.

V minulých dvou týdnech společnost Člověk v tísni slavnostně zahájila NSP také v okresech Lal Pur a Hisarak v provincii Nangarhár a okrese Balch v provincii Balch. V posledním zmiňovaném okrese se slavnostního obřadu vedle dalších hostů účastnil i guvernér provincie Mohammed Atta.

Člověk v tísni je do programu National Solidarity Program zapojen již od roku 2005. V současnosti realizuje NSP ve čtrnácti okresech v provinciích Paktya, Nangarhár, Balch a Baghlán a zprostředkovává tak pomoc téměř více než půl miliónu afghánských venkovanů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz