Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hluchoslepí lidé mohou využít nové centrum v Olomouci

1. 11. 2007 - OLOMOUC [Econnect / LORM]

Nové Poradenské centrum otevřelo v Olomouci občanské sdružení LORM – Společnost pro hluchoslepé. Pravidelně každý úterý si do centra, které sídlí ve dveřích č. 117 v prostorách Pedagogické fakulty univerzity Palackého na Žižkově náměstí 5, mohou osoby se souběžným postižením zraku a sluchu různého stupně, tedy s hluchoslepotou, přijít pro pomoc a radu například ohledně výběru kompenzační pomůcky či ze sociálně-právní oblasti.

Mohou se zde také začít učit jiným formám komunikace, jako je například Lormova abeceda, Braillovo písmo či taktilní znakový jazyk, anebo se sejít při klubovém setkání s přáteli z řad hluchoslepých osob. Ve zbývající pracovní dny si mohou objednat služby odborníka přímo v místě bydliště.

Jak může hluchoslepým lidem terénní sociální pracovnice pomoci? Může hluchoslepou osobu naučit zvládat samostatnou chůzi s červenobílou holí do nedalekého obchodu či na poštu nebo v roli průvodkyně a tlumočnice asistovat při jednání na úřadě či u lékaře.

Až 4000 nevidících a neslyšících lidí

Nejen na Olomoucku, ale i v Plzeňském a Královéhradeckém kraji, právě probíhá depistáž, tedy vyhledávání osob s hluchoslepotou. Podle statistik, zveřejněných na Evropské konferenci hluchoslepých osob v Dánsku v roce 2003, připadá na 100 000 obyvatel 40 hluchoslepých osob. V České republice by tedy mělo žít až 4 000 osob s tímto handicapem. Komplexnější depistáž byla v České republice naposledy provedena sdružením LORM v letech 1991–1992, kdy bylo vyhledáno kolem 380 osob. Z těchto osob a dalších nově získaných zůstává v evidenci sdružení 128 hluchoslepých.

Pro tyto osoby dnes zajišťuje odborné služby šestnáct pracovníků v Poradenských centrech v Liberci, Praze, Brně, Ostravě a Olomouci a terénně v místech bydliště klientů v rámci hlavního města Prahy a Středočeského, Plzeňského, Jihočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Podle potřeby osob s duálním smyslovým postižením zajíždějí odborníci sdružení LORM i do ostatních regionů České republiky.

Od zimy do léta pořádá sdružení LORM mezi klienty velmi populární týdenní pobytové akce, 4x ročně vydává časopis Doteky a letos nově školí osobní asistenty pro osoby s hluchoslepotou v akreditovaném kurzu. Zájemci mohou navštívit webové stránky sdružení na adrese www.lorm.cz, kde najdou například rozhovory se zajímavými osobnostmi z řad hluchoslepých, adresář organizací pro hluchoslepé, zrakově a sluchově postižené, on-line Odbornou knihovnu a celou řadu publikací ke stažení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz