Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Naděje otevřela v Praze nové středisko pro bezdomovce

31. 10. 2007 - PRAHA [Econnect / Naděje]

Dlouho očekávané nízkoprahové denní centrum pro bezdomovce bylo dnes otevřeno v Praze U Bulhara, pod Severojižní magistrálou. Středisko je součástí Integračního programu občanského sdružení Naděje. Posláním programu je pomáhat lidem, kteří jsou sociálně vyloučeni nebo jim sociální vyloučení bezprostředně hrozí, při hledání životních cílů, osobního zázemí a společenského uplatnění a chránit je před strádáním a útiskem.

Středisko nabízí bezdomovcům a dalším lidem v krizové životní situaci sociální službu nízkoprahového denního centra. Mezi základní činnosti střediska patří nabídka stravy, hygieny, ošacení, sociálního poradenství, psychologické pomoci a křesťanské duchovní podpory. Ve dvoupodlažním objektu se nachází ordinace praktického lékaře, velký sál sloužící pro sociální rozhovory a odpočinek klientů, jídelna, čajová kuchyň, hygienické zázemí, pracoviště psychologa a zázemí personálu.

Středisko je adekvátní náhradou za nízkoprahové denní centrum, které Naděje do září minulého roku provozovala na Bolzanově ulici v Praze 1. Dům byl vrácen po restitučním soudním sporu původním majitelům, kteří dům následně prodali, a do 30. září loňského roku muselo sdružení všechny svoje aktivity v místě ukončit a prostory vyklidit.

"Náhradu za středisko v Bolzanově ulici jsme začali intenzivně hledat již v červnu 2005, kdy jsme se o plánované výpovědi dozvěděli. Nakonec bylo nalezeno jediné možné vyhovující řešení, a to výstavba objektu pod Severojižní magistrálou. Bylo dosaženo konsensu všech zúčastněných stran, zejména Hlavního města Prahy a Městských částí Prahy 1 a 2," uvedla Petra Lakatošová ze sdružení Naděje.

Na původní adrese na Bolzanově ulici poskytlo sdružení v letech 1992 až 2006 statisíce služeb bezdomovcům. Jednalo se o poskytování stravy, hygieny, ošacení, sociálního a psychologického poradenství, duchovenské péče, nabídky ubytování a zdravotní pomoci v ordinaci praktického lékaře. Nové středisko nabídne služby ve stejném rozsahu – představuje tak plnohodnotnou náhradu.

Nové nízkoprahové denní centrum vzniklo díky podpoře Ministerstva práce a sociálních věcí, Hlavního města Prahy, Městské části Praha 1 a Městské části Praha 2. Hlavní město Praha poskytlo nejen pozemek, ale podílí se na výstavbě objektu i finančně. Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytuje na realizaci projektu investiční dotaci ve výši 75 % nákladů.

Nové středisko je umístěno několik desítek metrů od původního zařízení v Bolzanově ulici. Díky tomu zůstala zachována strategická poloha v lokalitě mezi Hlavním a Masarykovým nádražím. Zůstává tak i dobrá dostupnost pro zájemce o jeho služby, kteří budou moci do nového centra přicházet od 1. listopadu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz