Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vhrsti křtí sběratelský kalendář a chystá se do Prahy a Brna

30. 10. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Ve sběratelském nákladu pouhých 350 kusů vydává občanské sdružení Pro libris Kalendář Plzeňský 2008 – sbírku dvanácti pohádek plzeňského výtvarníka Vhrstiho, které si autor sám ilustroval. Vhrsti chystá i další autorské projekty v Praze a Brně.

Plzeňský výtvarník, který tvoří pod pseudonymem Vhrsti, má v těchto podzimních dnech napilno, alespoň co se týče veřejných prezentací. 31. října pokřtí svůj Kalendář Plzeňský 2008, který vydalo občanské sdružení Pro libris. Dílo prologem opatřil básník Jiří Žáček. Kmotrem a průvodcem večera bude ředitel Galerie města Plzně Václav Malina, dále vystoupí hudební skupina Tři Tílka a herci Anne Josephová a Tomáš Jereš – tentokrát s novým komorním představením.

Vhrsti se také představí v rámci právě probíhajícího komiksFESTu. V poetické kavárně Obratník vystavuje až do konce listopadu ilustrace k pohádkovým knížkám. Vernisáž spojená s pražským křtem jeho další nové knížky Už se nebojím tmy proběhne 1. listopadu od 19 hodin. Podobně jako již na prvním zářijovém křtu v Plzni vystoupí herci a moderátoři Anne Josephová a Tomáš Jereš a mandolinista Petr Vrobel. O knížce promluví Antonín Kočí z Mladé fronty a její kmotrou se stane Lucie Lomová, autorka slavného čtyřlístkovského seriálu Anča a Pepík a úspěšného komiksu pro dospělé Anna chce skočit, s kterým se prosadila i ve Francii. Vhrsti se na KomiksFESTu účastní i projektu Komiks do krabičky. Spolu s dalšími autory, jako jsou Jiří Grus, Dan Černý nebo Jaromír 99, nakreslil komiks do klasické krabičky s bonbony kultovní značky Altoids. Plechovky s komiksy a bonbony se budou v průběhu festivalu rozdávat po Praze zdarma. Originály komiksů budou k vidění na výstavě Altoids - Jedna mintka, jeden příběh v Divadle Archa.

V Brně se chystá výstava Vhrstiho komiksových stripů Nekonečná tramvaj. Tramvaj typu K2 ev. č. 1033 označená poutačem na Vhrstiho výstavu ji bude vozit po různých pravidelných linkách. Cestující se tak místo obvyklých reklam budou moci pobavit nad výběrem toho nejlepšího z Vhrstiho komiksového seriálu. Vernisáž s projížďkou je naplánována na 7. listopadu v 17 hodin na smyčce na Mendlově náměstí. Tisková konference proběhne tamtéž v 10 hodin.

O autorovi

Dvaatřicetiletý kreslíř Vhrsti pochází z Plzně. Výtvarnému umění se věnuje od útlého dětství, kdy mu byl velkou inspirací jeho tatínek. Až po studiu na střední a vysoké škole s výtvarným zaměřením začal autor hledat vlastní tvůrčí cestu. V roce 2005 se stal členem České unie karikaturistů. Mezi autory , kteří jej ovlivnili, řadí Borna, Šlitra, Šalamouna, Velíška, Poše, Holého, Jelena, Švankmajerovy, Lamra, Vyčítala, Čecha, Síse, Miróa, Klea, Mordilla, Trondheima, Sfara, Groeninga, De Grécyho, Andersona, Prap a tatínka. V roce 2006 se mohli čtenáři Plzeňského Deníku setkávat s Vhrstiho stripem Nekonečný autobus. Dále Vhrsti spolupracuje s časopisy Nový prostor, Labyrint Revue, Moje 1. noviny, Zkrat nebo Bedeman. Připravuje rovněž ilustrace k článkům a povídkám, vtipy, komiksy, bludiště, porovnávačky, osmisměrky a omalovánky. Na podzim roku 2006 vyšla kniha Dva tucty plzeňských pohádek a pověstí, v zahraničí získal v roce 2003 za příběh Brejle zvláštní cenu poroty na 1. mezinárodním salonu mladého komiksu v Bělehradě. Komiks Peace z roku 2003 publikoval ve světové antologii protiválečného komiksu Warburger. V mezinárodní tématické soutěži kresleného humoru, kterou u příležitosti World Press Freedom Day pořádal v roce 2006 National Press Club of Canada, získal Vhrsti jako jediný Čech ocenění Certificate of Excellence. Komiks Rybář se objevil ve speciálu italského komiksového magazínu Q International, který vyšel u příležitosti zimních olympijských her v Turíně 2006.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz