Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podpořené organizace budou posilovat sebevědomí mladých dívek

29. 10. 2007 - PRAHA [GITA]

„Pojďte s námi stavět fond... a bourat stereotypy“ – tak zní slogan nadace Slovak-Czech Women’s Fund (SCWF), která podporuje neziskové organizace v posílení ženských práv. „Snažíme se udržovat neustálý kontakt s podpořenou organizací, který nám umožňuje nelpět na administrativě, ale vědět, co přesně dělá,“ řekla na tiskové konferenci SCWF Monika Ladmanová, předsedkyně správní rady a jedna z iniciátorek založení fondu. V říjnu podpořil SCWF projekty, které posilují schopnosti a sebevědomí mladých žen a dívek. Předcházející výzkum totiž prokázal, že mladé ženy mají nižší sebevědomí než jejich vrstevníci - muži.

Dva princové se snaží zachránit princeznu od zlého obra, který si na ni dělá zálusk. Nejsou úspěšní a vypadá to, že princezna se stane obrovou obětí... Ale kdepak, chytrá princezna obra pomocí klubíčka s vlnou přelstí a zachrání se sama. Genderová pohádková opravovna „Byla 3x jedna princezna...“ je jednou z aktivit ženských organizací, konkrétně Gender Studies, kterou SCWF v minulosti podpořil. Dalším velmi oblíbeným výtvorem jsou omalovánky Evropské kontaktní skupiny „Táta – máma, máma – táta, v kuchyni i u Fiata.“

Fond přerozděluje prostředky od různých dárců. Hlavními oblastmi, na které se zaměřuje, jsou rovnost příležitostí pro ženy a muže, reprodukční práva jednotlivců i párů, prevence a boj proti násilí na ženách, prevence a potlačování obchodování se ženami, obhajoba práv žen ze znevýhodněných skupin, podpora vzdělávání v oblasti genderových studií a odstraňování genderových stereotypů.

V září 2007 SCWF realizoval výzkum, který sledoval sebevědomí mladých žen a dívek v České republice. Hlavním zjištěním bylo, že sebevědomí je v ČR připisováno především mladým mužům a i oni sami sebe tak nejčastěji vnímají. Dívky jsou častěji označovány jako „spíše sebevědomé“, a to i jimi samými. Sebevědomí žen často pozitivně ovlivňuje partner, negativně spolužáci ze školy.

Nejsebevědomější jsou ženy vzdělané, duševně pracující a ženy z velkoměst. Jak vypadá žena/dívka nejméně sebevědomá? Většinou je to středoškolačka z menšího města.

Mladé ženy mají, více než muži, pocit, že jsou omezovány, a čtvrtině mladých žen dávají mužští kamarádi najevo svoji dominantní roli. Jako hlavní bariéru své seberealizace vidí dívky svůj vlastní pocit viny, pocit, „že se to nehodí“. Díky tomu pak často slevují ze svých nároků.

Na výzkum navázalo vyhlášení grantového kola. V říjnu vybral Slovensko-český ženský fond osm projektů, které posílí sebevědomí a schopnosti mladých žen. „Hlavním důvodem tématu sebevědomí byl fakt, že mladé ženy si častokrát přenášejí zažité stereotypy i vzory chování ze svých rodin a z okolí, a ty jim pak brání v seberealizaci, individuálním rozvoji a následně v budování zdravého sebevědomí, což potvrzuje až čtyřicet pět procent českých dívek,“ říká Markéta Hronková, ředitelka fondu v ČR. „Vlastní pocit viny, okolí, partner a rodiče jsou nejčastějšími bariérami rozvoje mladých žen.“

Mezi podpořenými projekty je informační kampaň Přijmi své tělo občanského sdružení Anabell, které poskytuje sociální poradenství nemocným anorexií a bulimií. Prostřednictvím výstavy fotografií v tramvajích, nestereotypní módní přehlídky a seminářů pro ženy chtějí odbourávat mýtus krásy. Brněnská organizace Nesehnutí připraví pro studentky přednášky na téma reprodukční práva, rovné příležitosti, násilí na ženách a jiné a bude se je snažit nalákat k dobrovolnické práci v neziskových organizacích. Genderové informační centrum NORA chce odbourat genderové stereotypy při výběru povolání v 9. třídě a Žába na prameni uskuteční pět workshopů pro deset mladých žen na témata gender, PR a řízení neziskové organizace.


Alexandra Jachanová Doleželová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz