Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pátý ročník multižánrového festivalu Modré dny nabídne v osmnácti dnech na dvě stě zajímavých programů

29. 10. 2007 - ŽĎÁR NAD SÁZAVOU [Econnect]

Multižánrový festival Modré dny, jehož pátý ročník se letos koná, začíná již v úterý 30. října slavnostním galavečerem v Domě kultury ve Žďáru nad Sázavou. Letošní ročník nabídne celkem osmnáct dní nabitých zajímavým programem. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení, filmové projekce, výstavy, besedy, workshopy i koncerty.

Z jednodenní hudební akce vyrostl jeden z největších multižánrových festivalů u nás

Nultý ročník festivalu Modré dny se konal v roce 2002 a byl pojat jako jednodenní a především hudební akce. Tehdy ho navštívilo okolo 200 lidí a uskutečnil se v Novém Městě na Moravě. Díky pozitivním ohlasům z tohoto nultého ročníku započal festival svou existenci a stala se z něj velká akce s bohatým programem zaměřená především na mládež. Hlavní ideou pro tématické zaměření festivalu se stala prevence sociálně patologických jevů mládeže v regionu Vysočina. Festival si klade za cíl nabídnout mládeži zajímavý kulturní program od koncertů a výstav až po besedy na aktuální témata či workshopy.

První oficiální ročník festivalu proběhl v prosinci roku 2003, trval pět dní a zúčastnilo se ho přibližně 1600 návštěvníků. Loňský čtvrtý ročník festivalu byl potom v mnohém přelomový. Jednak jej navštívil rekordní počet účastníků, trval plných jednadvacet dní (zatím nejvíce v jeho historii) a jeho programy probíhaly ve třech městech na Vysočině. Festival loni přerostl svým rozsahem a počtem návštěvníků do celorepublikového významu – návštěvníci sem přijeli nejen z regionu, ale prakticky ze všech krajů České republiky. Jeho zaměření zůstává stále stejné jako na počátku – primární prevence sociálně patologických jevů, a to zejména formou kulturních programů. Loni zde vystoupily například také skupiny No Name či Support Lesbiens nebo Vlasta Horváth a Martina Balogová. Nechyběla ani další hvězdná jména jako Karel Šíp, Milan Markovič, Jiří Lábus, Petr Čtvrtníček nebo fotograf Jindřich Štreit.

Festival nabídne množství koncertů, výstav, filmové projekce, divadlo i workshopy

Programové zaměření Modrých dnů se nemění ani letos při pátém ročníku. Festival je tentokrát osmnáctidenní a potrvá od 30. října do 16. listopadu. Programy budou letos probíhat ve čtyřech městech na Vysočině. Ve Žďáru nad Sázavou, Novém Městě na Moravě, Bystřici nad Pernštejnem a Havlíčkově Brodě. Tradiční multižánrový program bude složen jako v minulých letech především z koncertů, výstav, filmových projekcí, divadelních představení, sportovních exhibicí a workshopů. Během osmnácti dní trvání festivalu proběhne na dvě stě různých programů určených především mládeži, ale i široké veřejnosti.

Jednou z festivalových novinek bude také fotografická Galerie ve vlaku: výstava proběhne na vlakovém nádraží ve Žďáru nad Sázavou a potrvá od 4. do 11. listopadu. Další novinkou je cyklus dokumentárních fotografií Lukáše Horkého nazvaný Mentální anorexie a bulimie – dvě hluboké propasti, výstava proběhne v Městském divadle ve Žďáru nad Sázavou. Celkem tři festivalové dny pak budou patřit etno workshopům a koncertům – jejich hlavní programová náplň se opírá o taneční a pohybové semináře, hudební dílny, koncerty etnické hudby a worldmusic; tento program potrvá od 8. do 10. listopadu. Filmová sekce Festivalu Modré dny slibuje velmi zajímavou podívanou a nabídne desítky nezávislých i dokumentárních filmů.

Závěrečnou tečku za letošním ročníkem pak udělá 16. listopadu Megakoncert pro Modré dny, kde vystoupí například kapely Monkey Business, Ready Kirken nebo slovenská Peha.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz