Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kuba vyhostila slovenského volebního experta

26. 10. 2007 - PRAHA [Econnect / Člověk vtísni]

Kubánská policie zatkla v neděli dva cestovatele, kteří se zúčastnili diskuze s kubánskými disidenty. Slovenský volební expert Peter Novotný a český překladatel Pavel Res byli několik hodin vyslýcháni a poté vyhoštěni ze země. Policie je obvinila z pomluvy kubánského režimu, zabavila jim osobní dokumenty a neumožnila jim kontakt s ambasádou. Oba muži pobývali na Kubě jako dobrovolníci společnosti Člověk v tísni.

„Překvapuje nás, že kubánský režim vyhostil někoho pouze proto, že odpovídal skupince lidí na otázky ohledně svobodných voleb. Kubánský režim se asi musí voleb velmi obávat,“ řekl Igor Blaževič, ředitel oddělení lidských práv ve společnosti Člověk v tísni.

Oba cestovatelé se ve městě Santa Clara setkali s nezávislým novinářem Guillermem Farinasem, se kterým vedli diskuzi o principech svobodných voleb a zkušenostech z postkomunistických zemí. Guillermo Farinas je bývalý politický vězeň a ředitel nezávislé tiskové agentury, který byl oceněn společností Reportéři bez hranic za přínos k boji za svobodu slova.

K zatčení došlo v den komunálních voleb, které podle právních analýz nejsou stejně jako ostatní volby na Kubě ani tajné, ani svobodné. Kandidáti se vybírají veřejným hlasováním pod dohledem policie a členů komunistické strany. Disidenti jsou z voleb vyloučeni a počet kandidátů do parlamentu odpovídá počtu poslanců. Voliči tak mohou pouze souhlasit s navrženou kandidátkou.

Policie a uliční výbory pečlivě sledují ty, kteří se voleb neúčastní a hrozí jim ztrátou zaměstnání. Voleb se na Kubě doposud nikdy nezúčastnili mezinárodní pozorovatelé.

Peter Novotný je volební expert, který se zúčastnil pozorování ve více než dvaceti zemích. Je členem organizace Občianské oko.

Společnost Člověk v tísni se od roku 1997 systematicky věnuje podpoře kubánských politických vězňů a předávání zkušeností z československé demokratické transformace.



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz