Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

East European Forum představí lidskoprávní a ekologické filmy

25. 10. 2007 - JIHLAVA [Econnect]

Letošní East European Forum probíhající v rámci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava představí nové projekty dvou významných běloruských dokumentaristů, Jurije Khashchevatského a Vladimira Kolase, které se dotýkají politické situace v Bělorusku, a projekt maďarského režiséra Tibora Kocsise, který se zabývá vývojem kolem těžby zlata v rumunské vesnici Rosia Montana.

Film Probes natočil režisér Jurij Khashchevatský. Tento společensko politický dokumentární film, který se ze subjektivní pozice ptá po naší roli v dějinách a po podmínkách, za kterých je možné přehlížet a pasivně sledovat vznik diktatur a po léta v nich přežívat. Kde je naše místo a které role na sebe vědomě nebo nevědomě bereme? Film bude sledovat oběti, katy i nezúčastněné pozorovatele.

Yuri Khashchevatsky se narodil v roce 1947 v ukrajinské Oděse. Od roku 1976 působí v Minsku jako režisér. V roce 1984 uvedl svůj debut Quiet Life in Glubokij. Dosud natočil 23 hraných i dokumentárních filmů, mj. Kyojyov Was Here (1987), Opposite Action (1989), Russian Happiness (1992), Everything's Good (1996), An Ordinary President (1996), Gods of Hammer and Sickle (2000), Prisoners of the Caucasus (2002), You Will Vote for Me! (2006), Kalinovski Square (2007). Je jednou z hlavních osobností běloruského disentu a členem Charty 97. Jeho dokumentární filmy získaly ocenění na řadě mezinárodních festivalů, mj. v Kyjevě, Minsku, Petrohradě, Mnichově, San Franciscu, Ženevě aj.

Autorem filmu Ada's Gallery je režisér Vladimir Kolas. Příběh filmu zobrazuje Adu Raichonak a jejího manžel Aleh, kteří jsou staří farmáři. Většina jejich sousedů stále pracuje v kolchozu. Život zemědělců však v Bělorusku není o mnoho snazší. Díky tvrdé práci na farmě Ada dokázala ve vesnici otevřít vlastní galerii a pořádá letní workshopy pro umělce, kteří se sjíždějí z celé země. Film vypráví o střetech mezi umělci, kteří nenávidí totalitní režim, kvůli němuž je Bělorusko "poslední diktaturou v Evropě", zemědělci, kteří věří vládní propagandě a Adou, jež se snaží všechny spojit prostřednictvím umění.

Vladimir Kolas se narodil v roce 1951 v Minsku. Působil jako učitel, pomocný kameraman, od roku 1990 také jako režisér. Čelný představitel Svazu běloruské inteligence, ředitel zrušeného Běloruského lycea. Jeho dokumentární film An Agreement with Hitler (1996) byl uveden na řadě mezinárodních festivalů. Producentem aktuálního projektu je Miroslaw Dembinski, autor úspěšného dokumentu Lekce běloruštiny (A Lesson of Belarusian) o mladých odpůrcích běloruského režimu.

New Eldorado 2 - Save Rosia Montana natočil Tibor Kocsis. Rosia Montana je krásná rumunská vesnička. Jsou zde staré domy a žijí zde lidé, kteří si váží půdy, domů, kostelů a ostatků svých předků. V okolních horách se ukrývá 300 tun zlaté a stříbrné rudy. Rosia Montana Gold Corporation, kanadsko-rumunská společnost, zde chce otevřít nový důl. Jediným problémem je, že Rosia Montana a okolní hory by tím zmizely z povrchu země.

Tibor Kocsis se narodil v roce 1962. Fotograf a režisér. Řídí vlastní produkční společnost Flora Film. V roce 2004 natočil svůj dosud nejúspěšnější dokumentární film Nové Eldorado (New Eldorado), který získal ocenění na festivalech v Budapešti, Banské Bystrici, Trieste, Trentu, Freiburgu aj. Jeho nový projekt na tento film navazuje a sleduje další vývoj situace, mezinárodní reakce apod.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz