Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Počítače ještě stále obsahují nebezpečné chemikálie

25. 10. 2007 - PRAHA/BRATISLAVA [Econnect/Changenet/Greenpeace]

Organizace Greenpeace zveřejnila testy šesti světových značek počítačů. Odborníci analyzovali ve výrobcích firem Acer, Apple, Dell, HP, Sony a Toshiba přítomnost nebezpečných druhů chemikálií, jako jsou například ftaláty či sloučeniny bromu.

Celkem prošlo testem výzkumných laboratoří Greenpeace na univerzitě v anglickém Exeteri a v nezávislých laboratořích v Dánsku 18 počítačů pocházejících ze čtrnácti zemí Evropy, Ameriky a Asie.

"Výsledky analýz na jedné straně ukázaly pozitivní trend. Oproti minulosti výrobci počítačů skutečně omezili množství použitých toxických materiálů. Na druhé straně však jejich výrobky ještě stále obsahují množství toxických látek, jako jsou nebezpečné ftaláty a bromované zpomalovače hoření," konstatovala Mgr. Kateřina Věntusová, koordinátorka toxické kampaně Greenpeace Slovensko.

Bromované sloučeniny se nacházejí ve více než čtyřiceti procentech testovaných komponentů. Nejnižší výskyt bromovaných sloučenin byl zjištěn v laptopech firmy Sony. Naopak počítače firmy Dell vyšly z testů bromovaných sloučenin nejhůř, protože obsahovaly jejich nejvyšší procentuelní a hmotnostní podíl.

Testy se soustředily také na obsah ftalátů, které se nacházejí hlavně v plastech z PVC. Vědci zjistili, že až 44% všech plastických povrchů ve vnitřních částech počítače nebo kabelech bylo vyrobeno z PVC. Ve všech testovaných kabelech byla zjištěna přítomnost ftalátů. Nejvíc ftalátů obsahovaly kabely laptopů firmy Acer a HP.

"Chemikálie, které podléhají evropským normám, nepřesáhly v testovaných počítačích povolené limity. Problém však představují látky, jako jsou brómované zpomalovače hoření a ftaláty, které zatím nejsou v tomto typu výrobků regulovány evropskou legislativou, a to i navzdory tomu, že je dokázáno jejich negativní působení na lidské zdraví. Snahou organizace Greenpeace je úplně eliminovat toxické chemikálie ve výrobcích denní potřeby. Budeme se proto snažit, aby výrobci nahradili nebezpečné chemikálie a lépe chránili spotřebitele," oznámila biochemička Greenpeace Kateřina Věntusová.

Podle nové evropské legislativy RoHS mají výrobci počítačů povinnost značně omezit využívání některých toxických chemikálií (olovo, kadmium, rtuť, hexavalentní chrom a některé druhy bromovaných zpomalovačů hoření). Podle názoru Greenpeace je však chybou, že zákony neeliminují používání všech známých toxických chemikálií, hlavně však existují jejich bezpečnější náhrady. Analýzy totiž prokázaly, že každý komponent, který obsahoval ať už PVC nebo brómované sloučeniny, má svůj ekvivalent vyrobený bez použití zdraví nebezpečných substancí.

Podle Greenpeace je zajímavé, že kdyby se jednotlivé části počítačů (různých značek) spolu zkombinovaly, vznikl by počítač, který by byl téměř bez obsahu testovaných toxických chemikálií.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 10. 2007
25. 10. 2007
OmluvaMichal Štingl

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz