Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni může zpět do Ruska

24. 10. 2007 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

Obecně prospěšná společnost Člověk v tísni byla po dvou letech znovu zaregistrována pro práci v Ruské federaci. Na severním Kavkaze, zejména v Čečensku a v menší míře Ingušsku, působila od začátku roku 2000 do léta 2005, kdy byla nucena zastavit svoji práci z důvodů neprodloužení registrace ruskými úřady.

Na základě opakovaných žádostí byla nyní pobočka společnosti Člověk v tísni zaregistrována Federální registrační službou při ministerstvu spravedlnosti Ruské federace. Tato registrace, po splnění několika dalších povinností, jako je založení sídla pobočky, registrace na daňovém úřadě v místě apod., opravňuje znovu společnost Člověk v tísni zahájit projekty pomoci na území Ruské federace.

Situace v Čečensku se od roku 2005, kdy byla společnost Člověk v tísni nucena zastavit či předat své projekty, značně změnila. „Po technické stránce došlo ke zlepšení kvality života. Část projektů humanitární pomoci a obnovy se podařilo předat místní nevládní organizaci Centrum humanitární pomoci, kterou založili bývalí pracovníci Člověka v tísni na Kavkaze, aby nemusela být pomoc zastavena. Tato čistě místní humanitární organizace si mezitím získala uznání zahraničních dárců a realizuje sama řadu projektů. Proto rozhodně nemá smysl, aby se společnost Člověk v tísni vracela do pozice, ve které byla nucena svoji práci zastavit a znovu přebírala práci, kterou dobře zajišťuje místní organizace,“ říká ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Nesporně však zůstává v Čečensku řada zásadních problémů s obnovou zázemí i zdrojů obživy pro rodiny navrátilců, tisíce až desetitisíce lidí a dětí trpících posttraumatickým stresovým syndromem, potřeba pokračování obnovy školství a zdravotnictví, zásadní nedostatek ve vzdělání mladých lidí, zvláště mužů po letech bojů. „Společnost je otřesena a atomizována dvěma válkami a více než deseti lety bezpráví. Potřeba pomoci zůstává,“ dodává Šimon Pánek.

Zda a na jaké projekty bude společnost Člověk v tísni hledat zdroje financování tak, aby je mohla začít v Čečensku realizovat, bude upřesněno po přípravné cestě humanitárního teamu a koordinačních jednáních s ostatními mezinárodnímu organizacemi a agenturami EU a OSN, které se situací a pomocí na Severním Kavkaze zabývají.

Společnost v oblasti během svého pěti a půlletého působení na severním Kavkaze realizovala pomoc v hodnotě více než 600 milionů korun. Projekty byly zaměřeny především na humanitární pomoc desetitisícům lidí formou distribuce potravin, hygienických potřeb a oblečení, zajištění přechodného školství a lékařské péče v uprchlických táborech. Probíhala obnova škol a zdravotnických objektů a domů navrátilců a psychosociální programy pro děti traumatizované lety každodenního strachu, bojů a ztráty svých blízkých. Práci společnosti Člověk v tísni financovaly zejména agentury OSN, evropský humanitární program ECHO, výtěžek veřejné sbírky SOS Čečensko a projekty vlády ČR, OBSE či hlavního města Prahy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz